У Тимошенко спростували "демонізацію" довкіл СОТ

Четвер, 7 лютого 2008, 14:10

Заступник міністра економіки Валерій П’ятницький запевняє, що побоювання за аграрний сектор вітчизняної економіки у зв’язку зі вступом України до СОТ не виправдані.

"Це своєрідна демонізація відбувається навколо СОТ, що вона якось вплине на наш аграрний сектор, і він якимось чином буде потерпати", - сказав він в інтерв’ю Бі-Бі-Сі.

Коментуючи тезу про те, що "дешевий імпорт завалить Україну", П’ятницький сказав: "На сьогодні дешевого імпорту не існує".

"Якщо загальна світова тенденція глобальна – до підвищення цін на продукти харчування, тобто вони стають все більш дефіцитними, споживання зростає, а виробництво інколи за цим не встигає, то навпаки...", - зазначив він.

"Для того, щоб виробляти якісну сільськогосподарську продукцію, принаймні треба два ресурси – земля і вода, тобто ті ресурси, які теж стають надзвичайно дефіцитними. Я вже не кажу про енергетичні ресурси і так далі", - сказав П’ятницький.

За його словами, "в України є взагалі унікальна можливість, використовуючи той багатий потенціал аграрний, який є, стати одним із провідних гравців на цьому ринку продовольства".

"Це може дійсно стати своєрідним локомотивом в економічному розвитку. Тобто не те, чим ми завжди пишалися, металургія, хімія, вугільна промисловість і т. д., а саме сільське господарство. Те, чим ми повинні пишатися, і ми маємо чудові приклади, той самий ринок соняшника і олії соняшникової, багатьох інших продуктів, які ми на сьогодні успішно експортуємо і продаємо на світовому ринку", - навів приклад чиновник.

На його думку, "якщо технологічні можливості передових європейських сільськогосподарських ринків, Данії, Нідерландів і т. д., реалізувати в Україні, то... виробництво зернових було б удвічі більше, м’яса вдвічі більше і т. д."

"Тобто тут в нас відкривається вікно можливостей, "window of opportunity", наскільки ми ним скористаємося – то вже наша справа", - наголосив П’ятницький.

На запитання щодо того, хто ж із виробників найбільше виграє від членства України у СОТ, він зазначив: "Є миттєві виграші, наприклад, для металургів на європейському ринку. Припинить діяти угода, яка на сьогодні існує, про торгівлю сталелеварними виробами, яка передбачає квотування цього експорту з України до Європейського Союзу".

"З іншого боку, тут треба розуміти, що якщо ми говоримо про той самий європейський ринок, то на сьогодні введена в дію така директива, яка передбачає вже більш жорсткі вимоги до тих або інших видів продукції, які пов’язані з хімічною галуззю або металургією", - сказав П’ятницький.

"Тобто тут треба розуміти, що не можна замінити якимось протоколами або домовленостями роботу, яка повинна робитися в Україні з підвищення якості продукції, з підвищення конкурентноздатності", - додав він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...