Ющенко просить цінувати "РосУкрЕнерго", щоб не було гірше

Четвер, 7 лютого 2008, 21:08

Президент Віктор Ющенко вважає, що дискусії щодо наявності посередника на українському ринку газу наразі не на часі.

Про це він заявив в ефірі програми "Я так думаю" каналу 1+1.

"Загальна дискусія повинна полягати не в тому, чи нам посередник дає газ чи не посередник. Вибачте, я можу вас запитати? Коли ви приходите в магазин і купуєте хліб, вас цікавить чи посередник його туди привіз чи не посередник. Вас цікавить, яка ціна і яка якість", - зазначив президент.

"Я не хочу, щоб в когось склалося враження, що я атакую чиюсь позицію, але мені здається, що я як економіст в цій темі непогано розбираюся. Чому в Україні дешевший газ, ніж в сусідів? Тому що ми купуємо не російський газ, а середньоазійський, який є дешевший", - пояснив Ющенко.

Водночас, за його словами, цей газ скуплений Газпромом на 25 років наперед.

"І виникає дилема – ми хочемо російський газ по 325 доларів чи з Центральної Азії по 179 доларів? Якщо ми будемо так говорити, то через півроку ми і 179 програємо", - зазначив Ющенко.

Він закликав поважати організатора цього ринку в обличчі Газпрому, який "передав права (на постачання газу) структурі, яку він створив і ця структура поставляє не в одну країну Європи газ. Мені здається, треба вести полеміку про те, як би не погіршити обставини, починаючи з балансу і закінчуючи ціною цього газу", - наголосив він.

Ющенко наголосив, що не хотів би, щоб суспільство було "як першокласник в питанні транзиту газу".

Президент нагадав, що доставити газ з Азії треба затратити технічний газ і прогнати по 1,8 тисячі кілометрів, тоді як Україна транзитує газ лише на 1 тисячу кілометрів.

"Плече і об’єм одне і друге урівноважені. І коли ми ставимо питання про підняття українського транзиту в 10 разів – будь-ласка. Тільки пам'ятаймо, що по тому плечі на другий день зроблять ту саму операцію", - попередив Ющенко.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News