Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко хоче озброїти виробників перед СОТ не грошима, а програмою

Четвер, 7 лютого 2008, 21:53

Президент Віктор Ющенко підтримує розробку конкретних галузевих програм для підвищення конкурентоздатності вітчизняних продуктів, враховуючи вступ України до СОТ.

Про це він сказав в ефірі програми "Я так думаю" на каналі "1+1".

"СОТ не дає можливість впровадження кількісних обмежень, але СОТ не відміняє якісні обмеження", - зауважив президент.

За його словами, "кожна економіка у тому числі через інститут мит, захищаючись від недобросовісної конкуренції або інших проявів загрози для внутрішнього ринку, їх, безумовно, застосовує".

"Не треба уявляти це(СОТ) як відкритий митний кордон, у якому немає ніяких правил. Це далеко не так, це глибоко не так", - зауважив президент.

"Імпортні позиції зберігаються митами", - додав він.

На зауваження про те, що, приміром, у цукровій промисловості використовується застаріле обладнання, що може вплинути на конкурентоздатність українського продукту, Ющенко заявив:

"Очевидно, що розмістити нове обладнання – це має бути національної програмою, яка полягає не в тому, щоб дати фінансування для цього, але зробити мотивацію фіскального характеру чи митного характеру".

"Або, наприклад, коли на 2-3 роки не поширювати мито, яке зазначено як 16%, а його можна встановити як 0% - якщо це стосується спеціального обладнання, яке не виробляється в Україні, але потрібне для модернізації тої чи іншої галузі", - зазначив президент.

Ющенко погодився, що "по ряду галузей треба розробити ряд галузевих, більш конкретних програм, які б уже на рівні специфікацій могли б показати, що треба зробити, щоб в рамках міжнародної торгівлі були впровадженні мотивації".

Крім того, президент пояснив, що саме для підготовки вітчизняних галузей до конкуренції з закордонними ринками існує перехідний період.

"Очевидно, є сектори - це не тільки цукор - де можуть бути питання… Але існує перехідний період – він означає, що є час підготуватися", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...