Ющенко владнає газовий борг особисто із Путіним

П'ятниця, 8 лютого 2008, 08:45

Президент Віктор Ющенко має намір вирішити конфлікт, що виник із "Газпромом", у ході особистих переговорів з керівництвом Росії.

Про це повідомляє з посиланням на своє джерело в секретаріаті президента "Комерсант-Україна".

За словами джерела, Ющенко "націлений на те, щоб вирішити виниклий з "Газпромом" конфлікт у ході особистих переговорів з керівництвом Росії".

Між тим, експерти не схильні драматизувати ситуацію, викликану погрозою "Газпрому" припинити з понеділка, 11 лютого, постачання газу в Україну у випадку не сплати нею заборгованості в $1,5 млрд за поставлений раніше газ.

Ця ситуація повторюється удруге за півроку – наприкінці жовтня "Газпром" уже вимагав борг, пише видання, нагадуючи, що тоді конфлікт було швидко урегульовано.

Директор Інституту національної стратегії Костянтин Бондаренко вважає, що й цього разу усе обійдеться.

"Газова війна нікому вже не потрібна. Росія – напередодні президентських виборів, в Україні вистачає проблем в економіці", - упевнений він.

Експерт вважає, що Україна погодиться на посередника, пропонованого "Газпромом".

"Уряд Тимошенко діє трохи поспішно або радикально", - додає фахівець "Трійки Діалог" Валерій Нестеров.

"Це, радше, гра на публіку, ніж вирішення серйозних проблем. Позиція прорахована і не призведе до глибокої кризи. Восени за день-два розібралися. Думаю, так станеться й зараз", - додав він.

Водночас, директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасєв відзначає, що в Україні немає єдиної позиції з питання виходу з газової кризи.

На думку експерта, прем'єр-міністр Юлія Тимошенко націлена на те, щоб іти в конфлікті до кінця, але, швидше за все, у ситуацію втрутиться президент, який прибуде в Москву 12 лютого.

Як відомо, на 12 лютого запланована зустріч президентів України і Росії в Москві в рамках засідання українсько-російської міждержавної комісії.

У той же час, у четвер, 7 лютого, заступник голови департаменту з інформаційної політики "Газпрому" Сергій Купріянов виступив на декількох російських телеканалах із заявою, що "Газпром" може вже в понеділок відключити газ Україні через борг українських споживачів у $1,5 млрд.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування