Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна може й не піти в НАТО, але реформи корисні

П'ятниця, 8 лютого 2008, 10:23

Приєднання України до плану дій щодо членства у НАТО ще далеко не гарантує членства їй в Альянсі, однак буде корисне для України, навіть якщо вона не захоче стати членом Альянсу.

Так вважають західні експерти, повідомляє "Голос Америки", коментуючи неформальну зустріч міністрів оборони країн-членів НАТО у Вільнюсі (Литва).

За словами професора університету ім. Джорджа Вашингтона Тараса Кузьо, який свого часу очолював інформаційне представництво НАТО в Україні, перш за все, приєднання до ПДЧ ще не означає автоматичного членства у блоці.

Виконання плану може тривати досить довго. Тому Україні, на думку експерта, ще далеко до членства у НАТО, але реформи, які вона зобов’язана буде провести, лише підуть їй на користь:

"Політичні, економічні реформи та реформи у галузі безпеки, які передбачаються планом, підуть лише на користь Україні. Зрештою як і кожній країні, яка пройшла цим шляхом", - сказав він.

З ним погоджується керівник Проекту перехідних демократій і радник кандидата у президенти США Джона МакКейна Брюс Джексон:

"Якщо Україна вирішить не ставати членом НАТО, чи не буде для України краще мати модерне військо? Якщо ж Київ захоче бути членом НАТО, чи не буде краще для України бути модернізованою країною? В обох випадках це робить Україну сильнішою державою, щоб вона не вирішила".

Експерти кажуть, що виступи Партії регіонів проти НАТО є абсолютно не логічними.

"Найбільша іронія полягає в тому, що Кучма та Янукович у 2003-2004 роках реалізували План дій щодо набуття членства у НАТО, не Ющенко. Саме вони відправили солдатів до Іраку, Ющенко їх повернув додому... Партія регіонів, якщо вона хоче виглядати послідовною, повинна визнати, що те, що вони роблять сьогодні, – повний абсурд, оскільки вони абсолютно заперечують те, за що виступали 3-4 роки тому", - каже Кузьо.

"Янукович під час виступу у НАТО висловлював бажання України щодо ближчих відносин з Європою. План дій з набуття членства у НАТО є двигуном у процесі зближення з Європою. Можливо, слово "членство" є проблемою для українського парламенту, але ми багато разів казали, і усі це визнають, що рішення щодо можливого членства Україна буде приймати самостійно", - додає Джексон.

Кузьо наголошує, що референдум щодо членства в НАТО "проводять переважно напередодні вступу до Альянсу – це абсолютна дурниця проводити референдум зараз", а виконавчий директор компанії "Dutko Global Advisors" Саллі Пейнтер наголошує, що "жодна з країн не мала референдуму щодо приєднання до ПДЧ", і він проводиться після отримання запрошення приєднатися до НАТО.

Крім того, на думку експертів, далеко не гарантовано, що у Бухаресті ухвалять рішення про приєднання України до ПДЧ – це залежить від того чи країни-прихильники цього, як Польща чи США, знімуть сумніви щодо готовності України до членства в НАТО.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування