Тимошенко хоче ліквідувати прем’єра або президента

Субота, 1 березня 2008, 09:15

Прем’єр Юлія Тимошенко вважає, що з нової редакції Конституції треба вилучити або посаду прем’єр-міністра, або президента.

"Або посаду прем’єра, або посаду президента з нової Конституції потрібно точно вилучити", — заявила Тимошенко у коментарі "Дзеркалу тижня".

"Доведеться обов’язково усунути встановлене за останні десять років двовладдя в країні. Абсурдно, коли країною керують дві посадові особи — президент і прем’єр-міністр — із практично цілком однаковими функціями і повноваженнями", — наголосила вона.

На її думку, обрати форму правління — президентську або парламентську — повинен народ. Проте провести відповідний консультативний референдум не вдасться, а через парламент можна провести тільки останній варіант, прогнозує Тимошенко.

"Консолідація політичних сил у парламенті можлива тільки для ухвалення нової Конституції з чисто парламентською формою правління. Інший варіант Конституції — президентська форма правління — у парламенті України не проходить за умовчанням", — відзначила вона.

Також лідер БЮТ очікує, що нова Конституція буде створена шляхом внесення змін до діючої. Головну мету створеної президентом Національної конституційної ради вона бачить не в ухваленні нової редакції Основного закону, а в "актуалізації самої потреби конституційних змін".

"А справжню раду деполітизованих конституціоналістів має бути утворено. І цю функцію громадянське суспільство повинно обов’язково виконати, щоб іще раз не віддати країну на розтерзання специфічним політикам", — додала Тимошенко.

До затвердження нової Конституції на референдумі, на її думку, не готові самі політики, які "ще надто не дозріли до чесності у стосунках із народом".

"Остаточне затвердження тексту Конституції в ці непевні часи політичного шулерства повинно проходити в парламенті… Парламент — необхідний учасник конституційного процесу. Конституційний суд, на жаль, теж", — підкреслила Тимошенко, відзначивши, що КС "надміру політизований, і його рішення часто суб’єктивні".

Тимошенко також вважає, що нинішній склад Верховної Ради здатен зібрати 300 голосів для внесення конституційних змін. "Так, склад парламенту сьогодні багато в чому трагічний, але спробувати знайти в ньому компроміс щодо нової Конституції — не цілком безнадійно", - сказала прем’єр.

Не виключила вона і проведення дострокових парламентських та президентських виборів у разі ухвалення нової Конституції.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування