Екс-депутати через блокування Ради втрачають гроші

Середа, 5 березня 2008, 10:17

160 колишніх народних депутатів з початку року не отримують гарантовану законом допомогу з безробіття через те, що Верховна Рада заблокована.

Як пише "Дело", екс-депутати, які так і не працевлаштувалися після звільнення з парламенту, уже два місяці "перебиваються" без матеріальної допомоги.

"Раніше рішення про виплату такої допомоги приймав спікер, а тепер його затверджує парламент", - пояснює керівник регламентного комітету "регіонал" Олександр Єфремов.

А оскільки Верховна Рада вже котрий місяць не працює, то й грошей колишні депутати ніяк не можуть отримати.

У регламентному комітеті говорять, що зараз "на утриманні" у Верховної Ради – понад 160 колишніх депутатів. Серед них є депутати 2-го, і навіть один 1-го скликання.

Сума матеріальної допомоги екс-парламентарів прирівнюється до зарплати народного обранця з урахуванням усіх доплат і надбавок. Це до 15 тис. грн. кожному щомісяця.

"До нас надходять звернення від народних депутатів минулих скликань, що запитують про причини невиплат. Однак ми нічим не можемо допомогти", - говорить заступник секретаря регламентного комітету Олександр Старинець.

Екс-депутатам доводиться лише сподіватись на якнайшвидше розблокування парламенту.

Колишній депутат-соціаліст Євген Філіндаш розповів "Дело", що для отримання матдопомоги екс-депутату достатньо стати на облік Головного управління держслужби і щомісяця подавати заяви на ім'я керівника апарату Верховної Ради.

Однак через безлад у парламенті Філіндаш отримав грошову допомогу тільки один раз, у грудні 2007 року, у розмірі 13 тис. грн. "З початку року вже нічого не отримував, напевно, у зв'язку з планованими змінами в держбюджеті", - сказав він.

Депутат V скликання Юрій Артеменко, оформивши матеріальну допомогу, у грудні отримав близько 12 тис. грн. За його словами, він шукає роботу, але на попередній посаді поновиться не може, а на ті пропозиції, що надходять, "розмінюватися" не бажає.

Екс-депутат від "Нашої України" Борис Безпалий теж досі не знайшов роботи. Каже, що не отримував пропозицій із Головного управління державної служби, а самостійно роботу знайти не зміг, бо "є невизначеність у політичному плані й у ситуації в країні". При цьому він відмовився назвати суму своєї матеріальної допомоги, мотивуючи тим, що "її розмір вираховується щораз окремо".

За законом про статус народного депутата, після складання повноважень депутат має право на робоче місце, яке обіймав до обрання в парламент, у противному випадку він попадає в кадровий резерв Головного управління держслужби. Крім того, протягом року (у випадку навчання чи перекваліфікації – 2 років) екс-депутату платять депутатську зарплату. Якщо після закінчення цього терміну він не влаштувався на роботу, він може отримувати 50% матеріальної допомоги до самої пенсії.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News