Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У НАТО продовжать дискусію по Україні - Схеффер

Четвер, 6 березня 2008, 15:20

Країни-члени НАТО продовжать дискусію щодо приєднання України та Грузії до Плану дій щодо членства в НАТО до саміту в Бухаресті, який відбудеться на початку квітня.

Про це заявив у четвер на прес-конференції після завершення засідання Північноатлантичної Ради на рівні міністрів закордонних справ Генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер, повідомляє УНІАН.

"Дискусія з цього питання буде продовжена", - сказав він.

Генсек Альянсу зазначив, що двері НАТО залишаються відкритими для нових членів, і лише країни-члени Альянсу прийматимуть рішення щодо того, "хто увійде у ці двері".

За словами Схеффера, країни-члени визнають прагнення і України, і Грузії приєднатися до ПДЧ, і високо цінують співпрацю з цими країнами в рамках Інтенсифікованого партнерства.

Генсека НАТО наголосив, що у четвер не було ухвалено жодного рішення, і не могло бути ухвалено жодного рішення, оскільки ухвалення такого роду рішень належить до компетенції глав держав.

Водночас, Вільнюс висловлюється за продовження політики "відкритих дверей", яку проводить НАТО, повідомили в четвер "Інтерфаксу" у департаменті інформації й преси МЗС Литви з посиланням на виступ секретаря відомства Жигімантаса Павіліоніса на конференції фонду Конрада Аденауера в Берліні.

"Представник Литви висловив тверду підтримку ухваленню на самміті НАТО в Бухаресті рішення про запрошення стати членами альянсу Албанії, Хорватії і Македонії", - зазначили в МЗС.

Крім того, Павіліоніс висловився за те, щоб на самміті в Бухаресті почалося здійснення плану дії членства в альянсі України і Грузії.

"План дії членства корисний усім. Думаємо, що він надасть Україні і Грузії необхідні знаряддя для закінчення розпочатих ними реформ, з'являться нові можливості для надання їм необхідної допомоги", - сказав секретар МЗС Литви.

На конференції фонду Конрада Аденауера в Берліні обговорювалися перспективи розширення НАТО і підготовка до призначеного на початок квітня самміту в Бухаресті.

Як відомо, всередині січня президент України Віктор Ющенко, прем’єр-міністр Юлія Тимошенко та спікер Верховної Ради Арсеній Яценюк направили листа до керівництва НАТО з проханням про приєднання до ПДЧ.

Україна розраховує, що рішення про приєднання може бути ухвалено на квітневому саміті НАТО в Бухаресті.

Президент Грузії Михайло Саакашвілі також звернувся до керівництва НАТО з листом про приєднання його країни до ПДЧ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування