Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко розсекретив директиви для Тимошенко і свої домовленості з Путіним

П'ятниця, 7 березня 2008, 08:31

Домовленості президентів Росії та України Володимира Путіна і Віктора Ющенка передбачають створення спільного підприємства для постачання в Україну середньоазійського газу у 2008 році за ціною $179,5 за 1000 кубометрів на українсько-російському кордоні.

Про це йдеться в указі Ющенка про затвердження директив делегації України на переговори з Російською Федерацією з питань переходу на прямі схеми співробітництва у газовій сфері, з якого президент зняв гриф секретності "таємно".

Зокрема, в документі уряду доручено при проведенні газових переговорів "неухильно керуватися домовленостями", досягнутими між Ющенком і Путіним.

Згідно з ними, "Нафтогаз" та "Газпром" протягом 2008 року мають перейти "на прямі прозорі поставки газу без участі посередників "РосУкрЕнерго" і "УкрГазЕнерго".

Зокрема, передбачено, що "Нафтогаз" і "Газпром" при переході на прямі схеми співпраці в газовій сфері, "у разі необхідності, створюють спільне підприємство (СП-1) на паритетних засадах, яке буде постачати НАК "Нафтогаз України" не менше 50 млрд. кубометрів середньоазійського газу у 2008 році за ціною $179,5 за 1000 кубометрів на українсько-російському кордоні і в наступні роки – не менше 55 млрд. кубометрів газу за ціною, яка буде встановлюватись за домовленістю сторін".

Крім того, "у разі необхідності" "Нафтогаз" і "Газпром" можуть створити спільне підприємство (СП-2), яке, отримуючи середньоазійський газ від НАК "Нафтогаз України", буде займатися його реалізацією на території України в обсягах не більших від тих, які здійснювало підприємство ЗАТ "УкрГазЕнерго", - до 30 млрд. кубометрів газу за рік.

"Доля ВАТ "Газпром" в цьому підприємстві повинна становити не менше 25%, але не більше 50%", - йдеться у домовленостях.

При цьому у директивах Ющенко доручає українській делегації наполягати на тому, що доля ВАТ "Газпром" у новоствореному СП-2 повинна становити 25 %, які він мав опосередковано у підприємстві "УкрГазЕнерго" станом на 1 січня 2008 року.

Домовленості, якими слід керуватися кабміну при переговорах з російською стороною, передбачають припинення діяльності "РосУкрЕнерго", а також "перехід на прямі схеми співробітництва у газовій сфері повинні відбуватися у формі і в строки, що не перешкоджають постачанню на територію України середньоазійського газу і транзиту газу європейським споживачам".

"Виходити з того, що, у разі недосягнення домовленостей під час переговорів з російською стороною щодо переходу на прямі схеми співробітництва у газовій сфері відповідно до цих директив, главі делегації Кабінету Міністрів та главі делегації НАК "Нафтогаз України" необхідно отримати додаткові директиви для продовження переговорів", - сказано у документі.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...