Росія може вийти з Договору про дружбу з Україною?

Середа, 2 квітня 2008, 10:44

Росія може вийти з російсько-українського Договору про дружбу і співробітництво, якщо Україна вступить у НАТО.

Таке неофіційне рішення було прийнято на парламентських слуханнях у Держдумі у вівторок, 1 квітня, пише "Дело".

Як пояснює заступник голови комітету зі справ СНД Костянтин Затулін, вступ у НАТО порушує 6-у статтю Договору, яка забороняє використання території однієї країни на шкоду безпеці іншої.

Крім того, Києву ставлять за провину недотримання статті 12-ї, що стосується забезпечення прав нацменшин, говориться в статті.

Як повідомляли російські ЗМІ, у вівторок у Держдумі РФ проходили слухання з питання російсько-українських відносин. Під час дебатів депутати закликали переглянути формат відносин з Україною, зокрема, вийти з Договору про дружбу і співробітництво між РФ та Україною.

Між тим, прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко у вівторок заявила, що розраховує на те, що перегляд Держдумою Федеральних зборів Росії договору про дружбу і співробітництво з Україною посилить взаємодію двох країн.

Таку думку Тимошенко висловила на прес-конференції в Кабінеті міністрів, повідомляє УНІАН.

"Я сподіваюсь, що після перегляду цей договір буде концептуально посилено, бо сьогодні Україна хотіла б мати дійсно справжню співпрацю, в якій ми могли б об`єднати зусилля для освоєння світових ринків і в тих галузях і напрямах, в яких ми завжди мали потужну кооперацію", - сказала Тимошенко.

Прем'єр-міністр також розраховує, що Держдума ухвалить позитивне рішення.

"Я не хотіла б, аби співпраця України з НАТО сприймалась як якийсь недружній крок. Україна ніколи не ставила питання, у тому числі і Росії, чому Росія співпрацює з НАТО і разом з НАТО веде доволі потужні програми. Просто так влаштований світ, і кожна країна захищає свою незалежність і кордони так, як вона може захистити", - додала вона.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...