У КРУ вказали на винуватців стану "Нафтогазу"

Середа, 2 квітня 2008, 12:17

Складне фінансове становище НАК "Нафтогаз України" викликане державним менеджментом, який проводив попередній уряд.

Про це заявив голова контрольно-ревізійного управління Микола Сивульський в інтерв'ю газеті "Дело".

"Мені дивно: як так могло статися, що газовий монополіст, який ще нещодавно контролював цілковито весь ринок, опинився в складному фінансовому становищі. Перевірка НАКу була комісійною, тобто не тільки ГоловКРУ його перевіряло, а й Мін'юст, Мінфін, Мінекономіки, НКРЕ, силові відомства. У результаті ми зробили наступний висновок: винен державний менеджмент – міністри і віце-прем'єр-міністр", - сказав він.

На прохання назвати їх поіменно, Сивульський уточнив: "Міністром тоді був Юрій Бойко, а віце-прем'єром по ПЕК – Андрій Клюєв. Вони витиснули державну компанію з ринку шляхом уведення посередницької структури "РосУкрЕнерго" ("РУЕ"), а пізніше "УкрГаз-Енерго". У результаті чого різко знецінилися активи НАКу".

"Ігор Воронін на той момент очолював "УкрГаз-Енерго". Він ставив свої "автографи" під документами, які наносять збиток НАКу на 56 млн., оскільки несвоєчасно ввів зміни (у підвищення) у тарифну ставку на збереження газу в ПСГ, дав відстрочки у сплаті відповідних послуг "РУЕ", - додав голова КРУ.

"Крім того, що Воронін був заступником голови НАКу, він ще й очолює "УкрГаз-Енерго", засновником якого є "РУЕ". До того ж спожитий у середині 2006 року газ за ціною 95 доларів за тисячу кубометрів був оформлений нібито в 2007-му за ціною 130 доларів. А 35 доларів на тисячі кубометрів – це дохід "УкрГаз-Енерго" і збитки "Укртрансгазу". Збиток від цієї операції складає 436 млн. грн", - повідомив він.

Відповідаючи на запитання, Сивульський також зазначив, що "НАК регулярно "проїдає" дивіденди, які йому оплачує "Укрнафта", що було зафіксовано нами ще в 2005 році", додавши, що "на жаль, це вади законодавства".

На питання, чому КРУ не перевіряє "Укрнафту", глава КРУ сказав: "Та перевіряємо ми! Правопорушень не встановлено... Вони навчилися працювати в рамках законодавства".

По самому ж НАК "Нафтогаз Україна", як розповів Сивульський, порушено кримінальні справи, зокрема, за фактом завищення в 4 рази ціни на придбання двох газоперекачувальних установок. "Їхня номінальна вартість – 10,9 мільйона гривень, а за них заплатили 42,6 мільйона через посередницьку структуру", - сказав він.

На запитання про те, хто фігурує у всіх правопорушеннях по НАКу, голова КРУ відповів: "Різні люди. Там і керівники "Газтепла", "Укргазвидобутку", "Укртрансгазу", "Газу України" і т.д".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:58
У Калузькій області Росії безпілотник пошкодив енергетичну інфраструктуру
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
Усі новини...