Росіяни більше бояться Саакашвілі, ніж Ющенка

Середа, 2 квітня 2008, 12:48

Більш 60% росіян так чи інакше упевнені, що приєднання Грузії й України до НАТО несе загрозу Росії. У той же час намір Тбілісі вступити в альянс здається росіянам куди небезпечнішим, ніж намір Києва.

Такі дані були отримані в ході опитування, проведеного Аналітичним центром Юрія Левади (Левада-центр) 14–17 березня 2008 року, пише "Газета.Ру".

На думку 30% росіян, приєднання України до НАТО створило б серйозну загрозу безпеці Росії.

Стільки ж людей думають, що є деяка небезпека. Близько 14% думають, що загроза не велика, і ще 12% не бачать ніякої проблеми в бажанні Києва брати участь в альянсі.

Видання відзначає, що росіяни вже протягом 11 років говорять про своє, скоріше, негативне ставлення до намірів українських сусідів.

Так, у 1997 році 32% респондентів заявили, що бачать у цьому серйозну загрозу, у 2006 році так висловлювалися 25% росіян, а в 2007 році вже 33%. А от впевненість в абсолютній безпеці для Росії такого союзу з кожним роком ставала усе менше – з 19% у 1997 році до 12% у 2008 році.

Але більше, ніж Україна, росіян хвилює Грузія, що також сподівається, що на цьому тижні країни – члени НАТО дадуть згоду на її приєднання до альянсу.

Серйозну загрозу у випадку позитивного для Тбілісі розвитку подій бачать 36% росіян.
Ще 28% згодні, що є деяка загроза для безпеки Росії.

Видання нагадує, що саме з Тбілісі в Москви є низка невирішених територіальних питань. Мова йде про Абхазію і Південну Осетію, що порушили питання про визнання своєї незалежності після виходу Косова зі складу Сербії 17 лютого 2008 року. Грузія, як і Росія, нову країну не визнала.

Опитування проведене серед 1600 громадян з 46 регіонів РФ. Статистична похибка не перевищує 3%. Опитування минулих років проводилися з такою ж вибіркою.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування