У КРУ кажуть, що "Нафтогаз" не банкрут, хоча декому хотілося

Середа, 2 квітня 2008, 12:59

Голова контрольно-ревізійного управління Микола Сивульський спростовує, що НАК "Нафтогаз України" близький до банкрутства.

Відповідаючи в інтерв'ю газеті "Дело" на запитання, чи можна говорити про те, що "Нафтогаз" – банкрут, Сивульський сказав: "Ні".

"Нафтогаз" загруз у боргах і кредитах. Їх було дуже багато. Заборгованість за позиками на 1 січня 2006 року складала 8 млрд. 161,7 млн. грн., тоді як за 2006 рік сплачено відсотками 766,3 млн. На 1 січня 2007-го заборгованість складала вже 11,3 млрд. Протягом 2007 року сплачено відсотків за кредитами – 1 млрд. А на 1 січня 2008 року заборгованість за позиками склала 11 млрд.", - зазначив голова КРУ.

На запитання, для чого бралися ці кредити, він відповів: "На поточну діяльність", - і пояснив, що, у тому числі, на видачу зарплат, на сплату закупівель газу і платежі в бюджет.

Сивульський розповів, що позики здійснювалися в Альфа-Банку, ABN AMRO BANK N.V., Промінвестбанку, Linton Саріtаl Ltd., Parbeck Capital Ltd., Credit Suisse International, Standart Bank London.

"Усі кредитні договори містять норму про можливість продажу зобов'язань. І була загроза того, що ці зобов'язання будуть сконцентровані в одній структурі, яка могла б реалізувати план (а, на мою думку, до цього і йшлося), щоб довести НАК до банкрутства і всі активи взяти і забрати в держави", - сказав голова КРУ.

На запитання про те, який нинішній фінансовий стан "Нафтогазу", Сивульський зазначив, що "існує одна хитрість: є таке поняття, як консолідована фінансова звітність".

"У результаті, усі внески в спільні підприємства вважаються доходами НАК "Нафтогаз". І прибуток "УкрГаз-Енерго", яке ні копійки НАКу не заплатило, також вважається прибутком НАКу... Те ж стосується "Укрнафти", доходи якої повністю включені в консолідовану звітність. Але спробуйте забрати в "Укрнафти" ці доходи. Не вийде! А в "Укртрансгазу", "Укргазвидобутку" забирають. Однак усе одно по апарату ми маємо збитки в 1,7 млрд. грн. у 2006 році", - сказав він.

"За поточною діяльністю НАК, відповідно до консолідованого виконання показників фінансового плану, досить прибутковий. За 9 місяців минулого року чистий прибуток НАКу складає 1 млрд. 347 млн. гривень, дохід від реалізації – 25,5 млрд. грн.", - сказав Сивульський.

При цьому він підкреслив, що "НАК прибутковий, але тільки для поточної діяльності, а ось що стосується інвестицій – ресурсів не вистачає".

Як відомо, раніше президент Віктор Ющенко заявив, що НАК "Нафтогаз України" близький до банкрутства.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування