Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У НАТО вже не чекають надання Україні ПДЧ

Четвер, 3 квітня 2008, 08:23

У НАТО не очікують надання Україні і Грузії Планів дій для членства на саміті в Бухаресті, повідомляє Радіо "Свобода".

Загальна думка полягає в тому, що отримання Плану дій – справа не принципу, а часу, заявив речник Альянсу Джеймс Аппатурай у столиці Румунії пізно вечері в середу за результатами робочої вечері голів держав і урядів країн-членів НАТО.

Один із чільних представників адміністрації президента США підтвердив, що лідери НАТО не змогли досягти консенсусу в питанні України і Грузії.

Міністр закордонних справ Іспанії Мігель Анхель Моратінос теж підтвердив, що консенсус є лише в тому, що необхідно дотриматися принципу "відчинених дверей" – але залишаються питання про "час і спосіб" надання Україні і Грузії ПДЧ.

Дипломати НАТО кажуть, що Північноатлантичний союз виступить із заявою, яка підтвердить, що двері НАТО відчинені для цих держав за умови, що вони продовжуватимуть втілювати політичні і військові реформи.

Офіційне рішення голови держав і урядів країн-членів НАТО щодо України і Грузії мають ухвалити на саміті в четвер. Аппатурай повідомив на брифінгу, що дискусії навколо надання Україні і Грузії ПДЧ в НАТО будуть продовжуватися і в цей день.

"Зараз триває робота над формулюваннями, які можна буде узгодити між союзниками, сподіваюся, завтра вранці, але ця дискусія йтиме за низкою елементів і принципів", - сказав він.

Перший із них – що двері НАТО відчинені, і для України, і Грузії: "Це був одноголосний принцип між усіма учасниками. Щоб сказати чіткіше: вони (ці країни) в принципі відповідають умовам, щоб просити членства в НАТО і розглядатися як прохачі членства в НАТО".

Також чітко визнано, що ПДЧ не означає самого членства – "це дві різні стадії цього процесу, і це чітко зрозуміли, звичайно, і голови держав і урядів", сказав речник НАТО.

Третє: жодна третя сторона не має права вето чи впливу на рішення НАТО. "Це дуже-дуже тверде переконання учасників, що будь-які рішення щодо розширення, щодо Плану дій для членства, ухвалюватимуть виключно самі країни, які прагнуть членства, і 26 нинішніх країн-членів НАТО", - наголосив Аппатурай.

На завершення він сказав: "Загальна думка полягала в тому, що План дій для членства для Грузії і України – це питання не того, чи взагалі цьому бути, а коли цьому бути. Це була спільна думка всіх учасників. Тепер дискусії продовжаться на цих підвалинах".

"Завтра вранці будуть подальші дискусії, які мають визначити шлях уперед. І я можу вас запевнити на підставі того, що я сьогодні бачив, що союз НАТО залишить Бухарест цілком єдиним щодо шляху вперед у ставленні до прагнень вступу Грузії і України", - додав він.

На прохання уточнити перспективу, що Україна і Грузія таки отримають ПДЧ вже нині, Аппатурай відповів: "Буду цілком відвертий, і буду дуже радий помилитися, але на цей момент я не очікую надання Планів дій для членства для Грузії і України тут у Бухаресті".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування