Яценюк хоче прибрати з СНД політику і подумати про їжу

Четвер, 3 квітня 2008, 13:00

Україна виступає за створення зони вільної торгівлі в рамках СНД.

Про це заявив на міжпарламентській асамблеї СНД голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк, відзначивши, що це є "ключовим моментом, на якому наполягає Україна".

"Цей момент включений у концепцію подальшого розвитку Співдружності Незалежних Держав. І для створення повноцінної зони вільної торгівлі Україна пропонувала і пропонує створити групу високого рівня на рівні зовнішньополітичних і зовнішньоекономічних відомств з тим, аби зрозуміти, які вилучення існують у нашій двосторонній торгівлі, провести повну їх інвентаризацію і рухатись по шляху створення повноцінної і всеохоплюючої зони вільної торгівлі у рамках СНД", - сказав Яценюк.

При цьому голова Верховної Ради України наголосив, що створення такої зони вільної торгівлі в жодному разі не суперечить вступу окремих країн до Світової Організації Торгівлі.

Він нагадав, що Україна підписала фінальний протокол про вступ до СОТ, і найближчим часом Український парламент "ратифікує останній документ, який дозволить юридично закріпити повноправне членство нашої країни у СОТ".

"Україна зацікавлена членством у СОТ усіх держав СНД, і Росії зокрема, як нашого друга і партнера", - заявив Яценюк.

Голова Верховної Ради України також наголосив на важливості питання продовольчої безпеки, яка, за його словами, "суттєво змінилася за кілька останніх років".

"Україна як один із ключових гравців на світовому аграрному ринку готова забезпечити превентивні заходи із забезпечення продовольчої безпеки, у тому числі, і країнам СНД", - заявив він.

Серед інших важливих питань, які потребують уваги з боку країн-членів СНД, Яценюк назвав розвиток інфраструктурних проектів та будівництво транспортних коридорів. Це повинно бути закріплено і підтверджено в стратегії СНД, вважає він.

Торкаючись міграційних процесів у рамках СНД, Голова Верховної Ради України назвав дуже важливим проведення в рамках нинішнього засідання МПА СНД міжнародної конференції "Глобалізація міграційних процесів: проблеми законодавчого врегулювання".

"Міграційні потоки суттєво впливають на економічну складову і на трудові ресурси. Країни СНД позбавлені будь-яких баз даних щодо перетоків міграції за останні кілька років", - зауважив він.

У цьому контексті Яценюк вважає надзвичайно важливим для країн-членів СНД "створення підходу по форматуванню тих чи інших міграційних потоків".

Голова Верховної Ради України відзначив важливість подальшого розвитку окремих інститутів СНД, наголосивши на важливості їх "максимальної деполітизації".


"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News