Станік звільнили, бо Кучма не прийшов

Четвер, 3 квітня 2008, 13:12

Президент Віктор Ющенко скасував указ про призначення суддею КС Сюзанни Станік від 2004 року, оскільки вона не складала присягу судді.

Про це повідомив керівник служби з представництва у судах інтересів президента Руслан Кирилюк.

Він наголосив, що в середу президент виконав рішення Верховного суду та видав відповідний акт про поновлення Станік на посаді судді КС.

"Разом із тим, у процесі аналізу встановлено, що Станік не складала присягу судді Конституційного Суду України, що підтверджується наданими апаратом Верховної Ради України документами", - зазначив Кирилюк.

Він наголосив, що відповідно до протоколу № 72 пленарного засідання Верховної Ради від 22 квітня 2004 року та стенограми цього засідання тодішній президент Леонід Кучма не брав у ньому участі.

Кирилюк підкреслив, що Законом про КС передбачено, що суддя Конституційного Суду складає присягу на засіданні Верховної Ради, яке проводиться за участю президента, прем'єра, Голови Верховного Суду, не пізніше як через місяць після призначення суддею Конституційного Суду.

"Із цього слідує, що обов'язковою умовою складання суддею Конституційного Суду присяги судді є участь на пленарному засіданні Верховної Ради президента", - наголосив Кирилюк.

"Разом із тим, відсутність президента вказує на порушення процедури складання Станік присяги судді Конституційного Суду", - зазначив він.

"Таким чином, Станік не склала присягу судді Конституційного Суду, а відтак не вступила на посаду судді Конституційного Суду у строки та в порядку, визначеному законодавством", - підкреслив Кирилюк.

Саме цей факт Кирилюк і назвав підставою для скасування указу від 25 березня 2004 року про призначення Станік суддею КС.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування