КС не віддав Держкомісію з цінних паперів Ющенку

Четвер, 3 квітня 2008, 13:32

Конституційний Суд визнав неконституційними положення закону "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні", якими визначено, що Державна комісія з цінних паперів і фондового ринку підпорядкована президентові.

Таке рішення КС оприлюднив у п'ятницю, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

КС визнав неконституційним положення ч. 3 ст.5 закону щодо затвердження президентом складу координаційної ради і Положення про координаційну раду.

Крім того, неконституційним визнано положення ч.1 ст. 6 щодо підпорядкування президентові Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку.

Невідповідним Основному закону визнано положення ч. 5 ст. 6 щодо призначення і звільнення президентом голови ДКЦПФР, а також положення ч.12 ст. 6 щодо затвердження президентом Положення про цю держкомісію.

Крім того, визнано невідповідним Конституції положення ст. 1 указу президента від 14 лютого 1997 року щодо затвердження Положення про ДКЦПФР. Зазначені положення закону й указу президента втрачають чинність із дня ухвалення КС цього рішення.

У рішенні КС зазначається, що з 1 січня 2006 року вступила в дію нова редакція Конституції, у якій змінена ст.106. У ній, зокрема, установлений перелік посад, призначення на які передбачає різний порядок участі президента.

Таким чином, з моменту вступу в дію зазначених змін положення закону про держрегулювання ринку цінних паперів, яким передбачається підпорядкування президенту ДКЦПФР, а також призначення і звільнення ним голови Держкомісії, її членів за узгодженням із Верховною Радою, а також затвердження президентом Положення комісії, не відповідають Основному закону.

Суддя-доповідач у даній справі Віктор Шишкін після оголошення рішення зазначив, що КС своїм рішенням вказав на необхідність приведення положень закону про держрегулювання ринку цінних паперів до відповідності з Конституцією.

Він також зазначив, що відповідно до рішення КС положення "Про Державну комісію з цінних паперів і фондового ринку" цілком утратило свою чинність.

Шишкін пояснив, що КС визнав неконституційною ст.1 указу президента, яким було затверджено дане положення. У цій статті указу говориться про затвердження Положення, тому все Положення автоматично визнано неконституційним.

Як відомо, депутати оскаржували конституційність положень закону про ДКЦПФР, згідно з яким Держкомісія підпорядкована президенту, який призначає її голову та членів за узгодженням із Верховною Радою. 20 листопада 2007 року КС завершив усне слухання і перейшов до закритої частини розгляду справи.

Раніше президент Віктор Ющенко позбавив ДКЦПФР статусу центрального органа виконавчої влади.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News