Чехія погодилася розмістити в себе ракети США

Четвер, 3 квітня 2008, 14:51

США і Чехія домовились щодо питання розміщення на території центральноєвропейської держави елементів американської системи протиракетної оборони, говориться в спільній заяві двох країн.

"США і Чехія раді повідомити про завершення переговорів щодо розміщення елементів системи ПРО. Угода буде підписана в найближчому майбутньому", - говориться в спільній заяві двох країн, повідомляє Reuters.

США також ведуть переговори з Польщею про розміщення на її території ракет-перехоплювачів, а як відповідний крок Варшава очікує від Вашингтона серйозної допомоги в модернізації своїх збройних сил.

У той же час генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер заявив, що НАТО прийме рішення в зв'язку з планами США в сфері ПРО на наступному саміті, передає "Інтерфакс-Україна".

"США звернулися з пропозицією створити особливу протиракетну архітектуру. Це має бути підготовлено для наступного саміту", - сказав він на прес-конференції в Бухаресті, що транслювалася в прямому ефірі телеканала "Вести-24".

Генсек зазначив, що питання про розміщення третього позиційного району (ТПР) ПРО США в Європі ще не пророблений на технічному і фінансовому рівні.

"Ми ще не підійшли до питання про те, хто і за що платить", - сказав де Хооп Схеффер, відповідаючи на питання про те, що ПРО США не буде "прикривати" чотири європейські країни.

Разом з тим, за його словами, "уже ясно, що третій позиційний район, можливо, буде розгорнутий, оскільки союзники по НАТО прийшли до згоди з приводу загроз".

"НАТО буде вивчати це питання в деталях", - відзначив генсек.

Як відомо, проти розміщення елементів системи ПРО на території Східної Європи виступає Росія.

Вашингтон стверджує, що система ПРО необхідна для захисту від можливих атак з боку так званих "країн-ізгоїв", таких як Іран і КНДР, однак Москва побоюється, що система може бути спрямована проти Росії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
Усі новини...