Росія вважає, що НАТО стратегічно помилилося, а Рогозін не все зрозумів

Четвер, 3 квітня 2008, 15:23

Рішення про приєднання Грузії й України до НАТО стане стратегічною помилкою, заявив заступник голови МЗС Росії Олександр Грушко.

"Вступ Грузії й України в альянс - це велика стратегічна помилка, що буде мати найсерйозніші наслідки для загальноєвропейської безпеки", - сказав він у Бухаресті, коментуючи заяву генсека НАТО Яапа де Хооп Схефера про початок консультацій і дискусій щодо вступу України і Грузії в альянс.

У той же час, постпред Росії при НАТО Дмитро Рогозін вважає логічним рішення саміту НАТО не надавати Україні і Грузії Плану дій щодо членства в НАТО.

"У той же час було заявлено про якесь "співробітництво-плюс", тобто співробітництво підвищеного рівня з цими країнами", - сказав Рогозін у Бухаресті.

Він зазначив, що "поки ми погано розуміємо, що означає цей план". На думку постпреда, альянс сам має визначитися для себе з такого роду формулюванням.

"Із упевненістю зараз можна говорити про те, що питання про надання ПДЧ Україні і Грузії було не готове", - заявив Рогозін.

Він також вважає, що, звичайно ж, ні про яке надання ПДЧ у грудні Україні і Грузії мови бути не може.

На його думку, на грудневому заході країн-членів НАТО, де зустрінуться міністри закордонних справ, відбудеться лише моніторинг ситуації, пов'язаної з готовністю України і Грузії приєднатися до ПДЧ.

При цьому Рогозін звернув увагу на те, що всі дипломатичні реверанси щодо цих країн з боку керівництва альянсу сьогодні були дотримані.

Як далі будуть розвиватися події, багато в чому залежить від самих Грузії й України, додав він.

"Що стосується моєї думки, то я сильно сумніваюся, що менш ніж за рік Грузія зможе вирішити свої територіальні проблеми, а Україна - змінити нинішню пропорцію симпатиків НАТО", - сказав постпред.

"Інтерфакс-Україна"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News