ЄС позитивно оцінив реформи в Україні, але є "але"

П'ятниця, 4 квітня 2008, 08:20

Європейський Союз задоволений рівнем співпраці з Україною у рамках політики сусідства.

Водночас ЄС звертає увагу на низькі темпи реформування судочинства і боротьбу з корупцією усередині держави, повідомив голова представництва Єврокомісії в Україні Ієн Боуг.

У четвер він представив звіт "Політика сусідства ЄС", підготовлений для європейських інституцій, передає Радіо "Свобода".

"Ми обговорювали з президентом України темпи підготовки до підписання нової Посиленої угоди між Україною та ЄС. У ній знайде відображення наша співпраця в галузі європейської безпеки, енергетики, транспорту, в культурній сфері", - розповів Боуг.

"Водночас, ми звертаємо увагу української влади на повільний темп реформ у судочинстві, забезпечення верховенства права та боротьбу з корупцією", - зазначив він.

Нещодавно президент Віктор Ющенко прогнозував, що нову посилену угоду між Україною і ЄС можна буде підписати у вересні. Одним з ключових положень цього документа має стати створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом.

Переговори про створення такої зони Україна і ЄС почали в лютому після того, як Генеральна рада СОТ схвалила вступ України до Світової організації торгівлі.

Водночас, експерт інституту зовнішньої політики при дипломатичній академії МЗС України Олександр Палій зазначає, що українцям є чим похвалитися перед європейцями – успішна розбудова громадянського суспільства, міжетнічний мир та поступова лібералізація економіки, за його словами, є фактом.

На переконання експерта, після позитивної оцінки українських реформ у звіті Єврокомісії Євросоюз має погодитися на чітке формулювання у новій посиленій угоді "Україна-ЄС" перспективи членства для країни, передає "Німецька хвиля".

"Успіхи України на шляху демократії, відкриття економіки для конкуренції вони, можливо, йдуть попереду нових країн Євросоюзу, наприклад Болгарії та Румунії. Але зараз Євросоюзу важливо, – як продемонструвати, що Україна має перспективу членства і не дати його", - каже Палій.

Оскільки ЄС позитивно оцінив реформи, які здійснювала Україна минулого року в рамках європейської політики сусідства – і це засвідчив звіт, оприлюднений напередодні у Брюсселі, Єврокомісія планує наступного року виділити Україні додаткові гроші.

На думку Палія, краще б ці гроші витратити на оптимізацію державного апарату, аби позбутися зайвих чиновників.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування