США вважають, що домоглись для України ясної перспективи

П'ятниця, 4 квітня 2008, 09:10

Адміністрація Джорджа Буша вважає, що на саміті НАТО в Бухаресті їй вдалося домогтися "стратегічного рішення" лідерів НАТО по Україні та Грузії, які офіційно одержали "ясну перспективу" для членства в Альянсі.

Про це заявив радник президента США з національної безпеки Стівен Хедлі у четвер журналістам в Бухаресті, повідомляє УНІАН.

На його думку, рішення відкласти до грудня приєднання Грузії та України до ПДЧ у НАТО є також "хорошим з точки зору російських інтересів".

"Текст, узгоджений главами держав і урядів, вітає їх (України й Грузії) прагнення вступити в НАТО, і потім в ньому говориться, що ми погодилися сьогодні з тим, що ці країни стануть членами НАТО", - сказав радник американського президента, що знаходиться на саміті разом з Бушем.

За словами Хедлі, "це дуже сильна заява, яка дає їм (Україні та Грузії) ясну перспективу для членства в НАТО".

При цьому він вказав також на ту частину заяви НАТО, в якій лідери Альянсу оголосили про те, що вони "ясно підтримують" приєднання України і Грузії до Плану дій щодо членства в НАТО.

"Це сильна заява про позитивну перспективу для членства (у НАТО) і в ПДЧ для України і Грузії", - заявив радник президента США.

"Чи вважаємо ми, що добилися від Альянсу НАТО потрібного нам стратегічного рішення про те, щоб ці країни (Україна та Грузія) були членами НАТО? Абсолютно!", - сказав Хедлі, стенограма бесіди якого з журналістами поширена прес-службою Білого дому у Вашингтоні.

* * *

Президент Грузії Михайло Саакашвілі вважає, що відмова НАТО надати Грузії програму ПДЧ - кандидата в члени НАТО, обернулася для країни абсолютно безпрецедентним, новим рішенням, яке перевершило всі очікування і здійснило геополітичний переворот.

"Абсолютно несподівано ми одержали значно більше того, на що сподівалися. У результаті ухвалено документ, який означає набагато більше, ніж ПДЧ. У документі НАТО сказано, що сьогодні в Бухаресті вирішено – Грузія і Україна стануть членами альянсу", - сказав він.

"Це пряме зобов'язання з боку альянсу, що Грузія і Україна стануть членами НАТО", - впевнений він, наголошуючи, що навіть надання програми ПДЧ такої гарантії не дає.

За інформацією Саакашвілі, Росія "зробила все - починаючи з прямого шантажу і погроз до конкретних дій і обіцянок, - щоб ПДЧ не був прийнятий", але Грузія одержала значно більше. "Вважайте, що відбувся геополітичний переворот в нашому регіоні. Я не міг і мріяти про це", - сказав він, додавши, що "це історичний день для Грузії і для Альянсу".

УНІАН,

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування