Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Генсек НАТО відмовився назвати причини затримки з Україною

П'ятниця, 4 квітня 2008, 11:32

Генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер відмовляється називати причини перенесення розгляду української заявки про приєднання до Плану дій щодо членства в альянсі на грудень.

Про це він сказав у п'ятницю на спільній з президентом України Віктором Ющенком прес-конференції у Бухаресті після засідання комісії "Україна-НАТО", повідомляє УНІАН.

"Я не збираюсь на публіці обговорювати внутрішні питання", - сказав Схеффер.

Водночас він наголосив, що результати Північноатлантичної ради є дуже потужним сигналом для України. За його словами, приєднання до НАТО це не одномоментне рішення, а цілий процес.

Генсекретар також спростував інформацію, що начебто Російська Федерація заблокувала приєднання України до ПДЧ.

Схеффер наголосив, що у фінальному комюніке саміту чітко вказано, що всі країни Альянсу погоджуються, що Україна стане членом НАТО. "Поясніть мені, що в цьому не зрозуміло, як це можна пояснити інакше", - наголосив він, звертаючись до журналістів.

Водночас генсек зауважив, що для цього Україна має виконати певні умови. Він переконаний, що в реченні у фінальному комюніке саміту, де вказано, що Україна стане членом Альянсу, не залишається місця для сумніву.

Відповідаючи на питання, чи отримає Україна ПДЧ у грудні, Схеффер зауважив, що слід дотримуватися тексту фінального комюніке, де чітко вказано, що спочатку міністри закордонних справ країн Альянсу зроблять оцінку дій України.

Як відомо, у резолюції саміту НАТО від 3 квітня йдеться, що Альянс вітає Україну і Грузію в їх прагненні інтегруватися до євроатлантичної співдружності.

"Сьогодні ми прийшли до рішення, що ці країни стануть членами НАТО... На сьогодні ми дали чітко знати, що ми підтримуємо ці країни в поданні заявки для участі в ПДЧ", - йдеться у документі.

"Саме тому ми починаємо період інтенсивної взаємодії з обома країнами на високому політичному рівні", - додається у тексті.

"Ми звернулися до міністрів закордонних справ із проханням зробити першу оцінку прогресу обох країн на майбутній зустрічі в грудні 2008 року. Міністри закордонних справ уповноважені вирішити, чи стануть Україна і Грузія членами НАТО", - наголошується в резолюції.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування