Спікер просить депутатів не балуватися з "дамокловим мечем"

П'ятниця, 4 квітня 2008, 16:06

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк сумнівається в можливості проведення дострокових парламентських виборів.

"Щодо дострокових виборів я не бачу доцільності, підстав і можливостей для проведення дострокових виборів, тому що вони навряд чи змінять політичну конструкцію", - заявив Яценюк на прес-конференції для регіональних засобів масової інформації.

"В українському парламенті є проблеми, тому що парламент дуже жорстко фрагментований. Фактично вододіл 50 на 50", - сказав Яценюк, додавши, що в таких умовах йому, як спікерові, непросто працювати, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За словами Яценюка, зараз у Верховній Раді проходять ситуативні голосування.

"Доля парламенту залежить не тільки і не стільки від самого парламенту. Доля парламенту залежить від низки політичних подій, що можуть відбуватися в українському суспільстві", - сказав спікер.

Яценюк відзначив, що "рано чи пізно майданчик парламенту може стати агітаційним майданчиком для майбутніх президентських виборів". При цьому він підкреслив, що зробить "максимально усе для того", щоб цього не відбулося.

Спікер підкреслив, що учасникам політичного процесу необхідно навчитися домовлятися заради національних інтересів.

Крім того Яценюк закликав депутатів не захоплюватися процесом перевиборів на місцях.

"Я хотів би закликати усіх, щоб ми не захоплювалися процесом перевиборів", - сказав Яценюк. За його словами, в українських реаліях, на відміну від високорозвинених країн, це може мати негативний ефект.

У той же час, він вважає, що вибори повинні висіти "дамокловим мечем" над тим, кого обирають, починаючи з народного депутата і закінчуючи представниками місцевого самоврядування.

На думку спікера, перевибори, у випадку їхнього призначення, не повинні проходити з політичних мотивів.

При цьому він підкреслив, що варто максимально уникати політичних переслідувань.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування