Яценюк закликав Росію разом висловитися на болючу тему

П'ятниця, 4 квітня 2008, 16:26

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк закликав Україну і Росію виступити зі спільною заявою по Голодомору 1932-1933 років.

Про це він заявив на прес-конференції для регіональних засобів масової інформації в п'ятницю, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Це спільна трагедія, це спільна сторінка історії, і навіщо створювати перешкоди на цьому шляху? Якби ми могли вийти зі спільною заявою, яка б, з одного боку, перегорнула сторінку цієї трагічної історії, а з іншого боку, сформувала б дуже гарне майбутнє для наших відносин", - запропонував він.

За словами спікера, такою заявою країни разом би вшанували пам'ять жертв цієї великої трагедії.

При цьому він закликав політиків, як російських, так і українських, бути зваженими у своїх заявах.

Яценюк також висловився проти того, щоб трагічні історичні факти "утягувалися в зовнішньополітичні розбірки між двома державами".

Крім того, Яценюк вважає, що питання російської мови в Україні експлуатується політиками у своїх інтересах.

"Питання мови, як правило, використовується тільки з одною метою – використовується з метою інспірування політичного протистояння в суспільстві", - сказав він.

При цьому спікер зазначив, що з кожним роком актуальність цього питання усе менша.

На думку Яценюка, ні про які утиски російської мови в Україні не може бути й мови, оскільки, зокрема, переважна більшість друкованих засобів масової інформації в Україні виходить російською мовою.

"Іноді виникає питання, що з українською робити будемо", - сказав він.

За словами спікера, якщо людина володіє декількома мовами - це, насамперед, ознака її освіченості. "Якщо людина не може вивчити ще одну мову, крім рідної, то це проблема для цієї людини", - сказав він.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування