Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенку радять думати про політичний успіх своєї партії заради НАТО

Понеділок, 7 квітня 2008, 15:02

Міністр закордонних справ Чехії Карел Шварценберґ, який брав участь у саміті НАТО в Бухаресті, передбачає дискусії щодо надання Україні та Грузії ПДЧ і на засіданні міністрів закордонних справ країн-членів НАТО в грудні.

"Звісно, в грудні будуть дискусії. Я не хочу перебільшувати нашої ролі", - сказав він в інтерв’ю Радіо "Свобода".

"Міністри закордонних справ зосереджуються на темі обговорення. А голови держав мають озиратися та оцінювати політичні настрої в їхніх країнах, думати про політичний успіх їхньої політичної партії та влади", - зазначив голова чеського МЗС.

Коментуючи рішення країн-членів НАТО щодо України та Грузії, ухвалене на саміті у Бухаресті, Шварценберґ зазначив, що "дискусія була дуже цікавою, тому що були два погляди".

"Деякі держави – Сполучені Штати, Польща, ми (Чехія) і так далі – підтримували План дій для членства для України і Грузії. Інші країни на чолі з Німеччиною і Францією дуже обережно виступали проти. Дискусія тривала весь вечір у середу. Вранці у четвер було засідання комітету, який мав узгодити спільний текст", - розповів він.

"Зрештою, за участі американців і німців документ написали і поширили. Перший проект не був поганим. Коли (польський міністр закордонних справ) Радек Сікорський і я на нього глянули, то сказали, що хоч текст і не ідеальний, але з ним можна жити", - продовжив чеський міністр.

"Але тут президент Польщі Лех Качинський сказав, що це неприйнятно. Розпочалася дискусія. Учасники засідання розділилися. Поляки вивели з кімнати групу, переважно з держав Балтії, на окрему нараду. Після цього всі разом провели нове засідання, і з’явився остаточний текст заяви", - переповів події Шварценберґ.

На запитання, чого бракувало в першому проекті, що змусило Качинського виступити проти нього, голова МЗС Чехії сказав: "Не було такого чіткого зобов’язання щодо остаточного вступу України і Грузії в НАТО".

"І як мені здалося, полякам дуже сподобався остаточний текст. Роль Польщі (в ухваленні цього документа) була дуже важливою. Але, звісно, її підтримала низка інших країн", - додав Шварценберґ.

При цьому він зазначив, що, на його думку, німцям і французам прийняти таке формулювання "було дуже важко, але зрештою вони погодилися".

Як відомо, на саміті НАТО в Бухаресті (Румунія) 2-4 квітня розглядались заявки України та Грузії на отримання Плану дій із набуття членства в НАТО. У ПДЧ цим країнам було відмовлено з наміром повернутися до цього питання у грудні, на засіданні міністрів закордонних справ. Водночас, загалом країни НАТО висловили підтримку прагнень України та Грузії, а генсек Альянсу Яап де Хооп Схеффер навіть зазначив, що питання їхнього членства у НАТО – це питання не принципу, а часу.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...