Ющенко в Лівії закинув слівце про енергетичну співпрацю

Вівторок, 8 квітня 2008, 10:27

Президент Віктор Ющенко заявив, що Україна і Лівія зацікавлені в співробітництві в енергетичній сфері.

Про це Ющенко сказав у ході зустрічі з представниками української громади Лівії в понеділок у Тріполі, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Ми дуже зацікавлені в співробітництві в енергетичній сфері, у газовій і нафтовій сфері", - підкреслив президент України.

За його словами, Україна зацікавлена "у розробці й видобутку на території Лівії (енергоресурсів) починаючи і закінчуючи переробкою на території України".

Ющенко також заявив про необхідність розробити план співробітництва України і Лівії на найближчі роки. "Необхідно зробити все, щоб на найближчі 2 роки сформувати надзвичайно ефективний план співпраці", - сказав він, додавши, що обговорював це питання на зустрічі з лідером Лівії Муамаром Каддафі.

"Я запропонував пану Каддафі в найближчі 2 роки, що залишилися до річниці Лівійської революції, присвятити 8-10 питанням нашого стратегічної співпраці", - сказав президент України.

Ющенко ще раз нагадав, що Україна і Лівія можуть співпрацювати в різних сферах, починаючи від видобутку нафти на території Лівії і закінчуючи переробкою нафти не території України, а також будівництва й обслуговування літаків і вертольотів.

Ющенко зазначив, що Україна поставить Лівії три літаки "АН-74" по досягнутій ще в 2003 році домовленості. "Ми домовилися з лідером Лівії, що по цих трьох машинах ми організували графік постачань", - заявив він.

Президент пояснив, що в четвертому кварталі 2008 року Україна передасть Лівії машину VIP-класу, а незабаром після цього ще дві санітарних машини "АН-74". Він сподівається, що Україна і Лівія відкриють нову сторінку співробітництва в галузі авіабудування.

"Нам дуже важливо закріпитися на постійній основі в Африці", - підкреслив президент.

"Потреби Лівії і можливості України збігаються", - сказав Ющенко, відзначивши, що Україна і Лівія активно співпрацюють як у політичній, так і в дипломатичній і економічній сфері.

На думку Ющенка, в України і Лівії існує великий потенціал у розвитку відносин. "Я переконаний, що за 2 роки буде проведена велика робота", - підкреслив він.

Під час зустрічі з Каддафі він заявив про необхідність ширше представити на лівійському ринку українські підприємства, розвивати торгово-економічні, військово-технічні відносини, співпрацю в галузі транспорту, будівництва, у гуманітарній сфері.

Крім того, як повідомляє прес-служба президента, під час розмови з лідером Лівії Ющенко порушив питання про визнання Лівією Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News