Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Чиновники Семенюк можуть поплатитися за приватизацію на "Арсеналі"

Вівторок, 8 квітня 2008, 11:43

За незаконну приватизацію на київському заводі "Арсенал" під статтю можуть піти кілька високих чиновників Фонду держмайна.

З їхньою допомогою казенне підприємство позбавилося більш як двох тисяч квадратних метрів, що відійшли у власність маловідомих комерційних фірм, пише газета "Дело".

За інформацією видання, для перетворення нерухомості "Арсеналу" з державної на приватну використовувалася схема: оренда - ремонт - викуп.

Згідно з документами, що опинилися в розпорядженні видання, влітку 2004 року дві фірми – "Ольвія-С" і "Омега-Інвест" - звернулися до ФДМ з проханням про оренду площ "Арсеналу".

22 липня 2004 року тодішній заступник голови ФДМ Сергій Лазаренко підписав два договори, згідно з якими "Омега-Інвест" одержувала в розпорядження 579,6 кв. м, а "Ольвія-С" - 1490,8 кв. м за щомісячну плату в 33,9 тис. грн. (без урахування ПДВ). Тобто 23 гривні за один кв. м.

Через рік керівники двох компаній звернулися до ФДМ за дозволом на реконструкцію першого поверху орендованої будівлі, на що після дозволу витратили, згідно з даними ФДМ, 6,4 мільйони гривень.

Після закінчення реконструкції в березні 2006 року компанії направили керівникам ФДМ лист, у якому запропонували приватизувати орендовані ними приміщення.

Хоча "Арсенал" значиться в переліку підприємств, що не підлягають приватизації, на заводі заявили, що зазначений корпус не є об'єктом відомства, з чим не стали сперечатися й у ФДМ.

19 липня 2006 року, заступник голови ФДМ Дмитро Парфененко підписав два договори купівлі-продажу. "Дело" має у своєму розпорядженні контракт, за яким "Ольвія-С" придбала 1490,8 кв. м. ФДМ визначив вартість цієї площі в розмірі 5,4 мільйона гривень.

"Омега-Інвест", згідно з договором, придбала приміщення площею 542,2 кв. м. За них фірма заплатила 1,98 мільйона гривень. Тобто кожен квадратний метр обійшовся обом покупцям у 3,6 тисячі гривень.

Водночас за оцінками аналітиків консалтингової компанії SV Development, у липні 2006 року один квадратний метр обладнаної під магазини й офіси площі на вулиці Московській досягав 5 тисяч доларів. Таким чином вартість проданого об'єкта могла перевищити 35 мільйонів гривень замість п'яти.

Тепер Генпрокуратура звинувачує посадових особі ФДМ у незаконній приватизації, що призвела до збитку у великих розмірах.

"У процесі розслідування кримінальної справи буде вирішено питання про повернення цих об'єктів у державну власність", - заявив заступник генпрокурора Ренат Кузьмін у своєму листі народному депутату Валерію Писаренку.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування