Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма вважає, що у Ющенка не було підстав проти Станік

Вівторок, 8 квітня 2008, 15:59

Екс-президент Леонід Кучма переконаний, що нинішній глава держави Віктор Ющенко не мав правових підстав звільняти Сюзанну Станік з посади судді Конституційного Суду.

Так Кучма прокоментував відповідний указ Ющенка, повідомляє УНІАН.

"Нічого, окрім подиву, такий указ гаранта Конституції викликати не може, тим більше у мене як людини, яка у повній відповідності з Конституцією України видала свого часу цей указ", - сказав екс-президент.

Він наголосив, що відповідно до Конституції з урахуванням змін, внесених у грудні 2004 року, президент призначає на посади та звільняє з посади третину складу КС, і що ніяких інших можливостей для президента щодо вирішення питань стосовно суддів КС Конституція не передбачає.

"За законом, призначеною на посаду судді КС вважається особа, про призначення якої видано указ президента. І лише Конституційний Суд може оцінити правомірність видання указу. Як відомо, ніхто думку суду з цього приводу не запитував", - зазначив Кучма.

За його словами, стаття 23 закону про КС містить виключний перелік підстав припинення повноважень судді КС, і "не важко переконатись, що такої підстави для звільнення чи скасування указу про призначення судді, як порушення процедуру вступу ним на посаду, закон не передбачає".

Також Кучма зауважив, що процедура складання присяги суддею КС, яку має забезпечувати парламент, ніякого відношення до видання указу про призначення не має, і тим більше, не може бути підставою для скасування указу.

"Таким чином, жодних правових підстав для прийняття рішення про скасування указу про призначення Станік суддею Конституційного Суду нині діючий президент не мав", - переконаний Кучма.

При цьому він зауважив, що "навряд чи ті, хто готував указ від 3 квітня 2008 року, чітко усвідомлювали, до яких наслідків може призвести спроба незаконного звільнення судді КС з дня його призначення, адже такий указ може поставити під сумнів усю діяльність суду, яка здійснювалась за участю судді".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування