Солана пояснив, чому Україну не беруть в НАТО й ЄС

Середа, 9 квітня 2008, 08:21

Верховний представник Євросоюзу із зовнішньої та безпекової політики Хав’єр Солана вважає, що Україна недостатньо політично згуртована, щоб стати частиною Заходу.

Саме в цьому він бачить проблеми для інтеграції України в західні структури, передає Радіо "Свобода".

На засіданні комітету з закордонних справ Європейського Парламенту в Брюсселі у вівторок Солана заявив, що союз НАТО відхилив заявку Києва на План дій для членства на саміті в Бухаресті через те, що Україна ще не досить зріла з політичного погляду.

"Україна не має такої політичної системи, яка б відповідала рівневі прагнень декого з її керівників приєднатися до деяких міжнародних організацій. Саме це й було відповіддю, яку певним чином дав союз НАТО", - сказав він.

За словами Солани, послання Бухарестського саміту Україні полягає в тому, що її керівники мають діяти "значно конструктивніше всередині самої країни".

Представник ЄС звернув увагу, що й економічне зростання України, яке б значне воно не було, не відповідає потенціалу, який має держава.

Причиною, на переконання Солани, є "брак політичної солідарності, політичної згуртованості керівництва" України.

"Отож ми допомагаємо (Україні), як можемо… Але було б забагато просити від країн-членів (НАТО і ЄС) давати Україні такі винагороди, поки вона не зробила належним чином свою роботу", - додав він про перспективи вступу України до Організації Північноатлантичного договору і Європейського Союзу.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування