Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У США кажуть, що Україна перейшла "рубікон" і впливає на Росію

Середа, 9 квітня 2008, 09:22

Україна та Грузія перетнули "рубікон" щодо вступу до НАТО, а рішення Альянсу щодо них є "стратегічною перемогою і лише тактичним відтермінуванням".

Таку заяву з приводу останнього саміту НАТО оприлюднив експерт з питань України, консультант центру стратегічних досліджень у Вашингтоні та колишній радник президента Картера Збігнев Бжезинський, повідомляє "Бі-Бі-Сі".

Аналітик каже, що найголовнішим рішенням бухарестського саміту стало те, що Альянс взяв зобов’язання щодо вступу України та Грузії, а це, за його словами, цілком новий етап у відносинах України з Альянсом.

Реклама:

Бжезинський неодноразово наголошував, що демократична, стабільна Україна грає позитивну роль для Росії. Оглядач каже, що це повинні зрозуміти у Кремлі.

"Україна, яка все більше залучається до світової спільноти, зокрема, до євроатлантичної спільноти – це Україна, яка посилює подібний процес в Росії. Демократична, сильна Україна – це позитивний вплив на свою північну сусідку", - твердить він.

У свою чергу, колишній посол США в Україні Карлос Паскуаль в інтерв’ю "Бі-Бі-Сі" заявив, що результати саміту НАТО для України перебільшили всі очікування.

ВІДЕО ДНЯ

За його словами, Альянс "фактично пішов набагато далі, ніж ПДЧ. Альянс заявив, що План приєднання до НАТО в кінцевому результаті буде обговорений і Україна знає, яка буде відповідь". Паскуаль упевнений, що якщо Україна виконає ПДЧ, вона отримує запрошення на вступ до Альянсу.

"Це найкраща із можливих ситуацій, яку Україна може собі уявити. Ця формула гнучка і показує, що Україні слід рухатися далі в напрямку необхідних реформ, і в той же час, вона гарантує, що якщо Україна буде рухатися в цьому напрямку, НАТО надасть позитивну відповідь щодо вступу", - сказав він.

Паскуаль відкинув твердження деяких оглядачів у Вашингтоні, що Україна і Грузія були змушені "заплатити ціну за велику гру, яку розігрують Вашингтон, Берлін і Москва", мовляв, Берлін стоїть поряд із Москвою, тоді як Франція грає проти Вашингтона.

"Відносно того, чи це гра – абсолютно ні. Ці речі дуже серйозні, щоб вважати їх за гру. Те, що відбувається – це складний процес в рамках різних членів НАТО, які намагаються вирішити – як ефективно включити нових союзників. А це не так просто, вже є 26 країн, нові підходи, і в той же час НАТО намагається дати сильний позитивний сигнал Україні та Грузії, що їх запрошують до Альянсу", - сказав він.

Водночас, екс-дипломат, професор Гарвардського університету Дон Дженсен скептичний щодо перспективи України в НАТО: "Я не поділяю оптимізму з приводу того, що Україна вступить до НАТО. Так, Альянс казав про зобов’язання майбутнього вступу України та Грузії, однак з іншого боку, це може статися через багато-багато років, на кшталт ситуації із Туреччиною та Євросоюзом. НАТО каже, що в Україні немає консенсусу з цього питання, плюс Німеччина і Франція перебувають під значним тиском Росії, а вона зробить все, що в її силах, щоб не допустити розширення альянсу".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування