У Ющенка "копають" під Медведька?

Середа, 9 квітня 2008, 12:26

У секретаріаті президента активно збирають інформацію про допущені генпрокурором Олександром Медведьком помилки – про що свідчить аналітична записка, підготовлена профільним управлінням секретаріату.

Про це пише "Комерсант-Україна", у розпорядження якого потрапив документ внутрішнього користування "Питання до зустрічі президента України В. А. Ющенка з генеральним прокурором України О. І. Медведьком", яка відбулася минулого тижня.

В аналітичній записці, підготовленій головною службою з питань діяльності правоохоронних органів секретаріату президента, перераховані основні претензії секретаріату президента до роботи Медведька.

У першому розділі зазначені помилки генпрокурора, що стосуються порушень законодавства, зокрема закону "Про прокуратуру".

У СП відзначають, що персональний склад колегії Генпрокуратури не був затверджений Верховною Радою, і що "за наявною інформацією, генеральний прокурор не звертався з відповідним поданням до Верховної Ради, у зв'язку з чим є всі підстави вважати, що весь склад колегії Генпрокуратури є нелегітимним".

Те, що це питання обговорювалося на зустрічі Ющенка з Медведьком, виданню підтвердили й у ГПУ, і в СП. "Ми звернули увагу генпрокурора на те, що колегія повинна бути схвалена парламентом. Більше того, прокурори (уперше призначені на посаду) повинні складати присягу", - підтвердив заступник глави СП Ігор Пукшин.

Утім, заступники генпрокурора і члени профільних комітетів ВР кажуть, що норма, на якій наполягають у секретаріаті президента, є неконституційною.

У записці ж говориться, що за час генпрокурорства Медведька, жоден із новопризначених співробітників прокуратури не склав присягу: "Звертаємо увагу на незаперечні факти бездіяльності генерального прокурора, що являють собою реальну загрозу подальшому функціонуванню визначеного Конституцією і законами інституту прокуратури як вищого державного наглядового органу".

На це заступник генпрокурора Віктор Кудрявцев обурюється: "До чого тут бездіяльність? Присягу не складають, бо її не існує! Ми подавали у Верховну Раду чотири варіанти тексту присяги, але жоден із них не був затверджений".

Однак, серед інших недоліків у роботі органів прокуратури, юристи СП у записці стверджують: "В апараті Генеральної прокуратури має місце халатне і непрофесійне ставлення до укладання процесуальних документів, які спрямовуються главі держави". Тут же зазначається, що почастішали випадки несвоєчасного інформування президента про порушення кримінальних справ, затримання й арешти представників виконавчої влади.

Окремий розділ присвячено недолікам кадрової політики Медведька. У ньому підкреслюється, що він "ввів і втілює протекціонізм у підборі й розміщенні кадрів". На підтвердження цього наводиться перелік осіб, які раніше працювали в Донецькій області, а тепер займають керівної посади в Генпрокуратурі. У їх числі – колишні співробітники прокуратури Донецької області, нині заступники генпрокурора: Віктор Пшонка, Віктор Щьоткін, Ренат Кузьмін і Віктор Кудрявцев.

"За особистого сприяння Олександра Медведька ключові посади в Генеральній прокуратурі займають вихідці з Донецького регіону", - говорять аналітики СП. Такими в СП вважають 10 керівників різного рівня в апараті ГПУ, у тому числі двоюрідного брата Рената Кузьміна Рафаеля, який обіймає нині посаду помічника одного з заступників генпрокурора.

Кудрявцев на це наголошує, що багато хто з тих, кого вважають донецькими, давно працюють в апараті ГПУ, і звинувачує СП у дискримінації за регіональною ознакою.

"Кадрова політика – це виняткова прерогатива генпрокурора, і ніхто не має права вказувати, яким чином він повинен розставляти кадри", - каже голова комітету ВР із питань законодовачого забезпечення правоохоронних органів Віктор Швець (БЮТ).

В останньому блоці проблемних питань, перерахованих у СП, говориться, що за період роботи Медведька на чолі ГПУ "жодного разу не було поставлене питання про відповідальність окремих осіб за підтримку сепаратизму і міжрегіональних конфліктів".

Події 24 травня 2007 року кваліфікуються як захоплення адмінприміщення ГПУ. "Медведько зайняв активну позицію протидії виконанню указу президента про призначення і. о. генерального прокурора Віктора Шемчука", - констатують аналітики СП.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування