Українці продовжують відхрещуватися від "нафтоолії"

Понеділок, 5 травня 2008, 12:28

Потрапляння до соняшникової олії сторонніх речовин у процесі її виробництва й експорту неможливо.

Про це заявив генеральний директор асоціації "Укроліяпром", що об’єднує українські масложирові підприємства, Степан Капшук, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"При промисловому виробництві соняшникової олії додавання до неї будь-яких сторонніх речовин неможливо. Більше того, це неможливо при експорті олії, оскільки вона проходить ретельну перевірку", - сказав він.

Капшук підкреслив, що практично всі українські масложирові підприємства впровадили міжнародні системи контролю якості продукції і мають відповідні сертифікати.

"Протягом останніх 10 років жодних претензій до якості української соняшникової олії не було. Чому вони з'явилися саме зараз, не зрозуміло", - сказав він.

Капшук зазначив, що поки не має інформації, хто й у яких обсягах постачав на ринки деяких європейських країн нібито забруднену соняшникову олію.

Гендиректор асоціації "Укроліяпром" також зазначив, що Україна на даний час практично не здійснює експортні відвантаження соняшникової олії через введеними українським урядом обмеженнями її експорту.

За його словами, також погіршує ситуацію те, що постанова Кабінету міністрів про збільшення експортної квоти на олію на 200 тис. тонн поки не набрала чинності.

Як відомо, 25 квітня Агентство з безпеки харчових продуктів Іспанії поширило інформацію про виявлення в соняшниковій олії, сировина для виготовлення якої імпортується з України, часток мінеральних і паливних олій.

З метою безпеки AESAN наказало вилучити з продажу всю соняшникову олію, тому що на даний момент невідомо, в олію яких марок могли потрапити шкідливі домішки.

Пізніше, згідно з даними Французького управління з питань конкуренції, споживання і боротьби з порушеннями якості, партія неякісної рослинної олії, імпортованої з України, була виявлена у Франції.

Радіостанція "Німецька хвиля" у вівторок з посиланням на експерта Єврокомісії повідомила, що близько 40 тис. тон соняшникової олії з України, які днями були вилучені з продажу санітарними службами Франції, Великобританії, Італії, Іспанії та Нідерландів, були забруднені навмисне.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування