Країни ЄС вирішили допомогти сусідам матеріально. Україні теж перепаде

Понеділок, 5 травня 2008, 20:53

Європейська комісія створює новий інвестиційний фонд для країн-сусідів Європейського Союзу для реалізації проектів у сфері енергетики, транспорту й захисту навколишнього середовища.

Як повідомили "Інтерфакс-Україна" у понеділок у Європейській комісії, офіційно про це буде оголошено у вівторок європейським комісаром з питань зовнішньої політики і Європейської політики сусідства Бенітою Ферреро-Вальднер.

У повідомленні відзначається, що нові ініціативи під назвою "Сусідські інвестиційні можливості" будуть ключовим інструментом для Європейської політики сусідства.

Вони мобілізують додаткові фонди для інфраструктурних проектів, переважно в енергетичному, транспортному секторах, а також у сфері захисту навколишнього середовища за допомогою надання грантів європейськими фінансовими інститутами.

У Єврокомісії відзначають, що в нинішньому році в рамках європейської політики сусідства вже виділено 100 млн. євро з 700 млн., передбачених на період 2007-2013 років.

Передбачається, що інвестиційні можливості залучать внески від усіх країн-членів ЕС.

"Таким чином, ресурси бюджету Співтовариства, членів ЄС і фінансових інститутів будуть об'єднані в загальний фонд і будуть краще раціоналізовані для одержання користі країнами - партнерами", - йдеться в повідомленні.

Так, цього року в створюваному фонді Німеччина має намір розмістити 10 млн. євро, Італія - 1 млн. євро, Швеція - 1 млн. євро. Очікується, що в найближчому майбутньому інші члени ЄС також заявлять про свої внески.

"Даними інвестиційними можливостями ми не тільки будемо сприяти будівництву транспортної й енергетичної інфраструктури, сусідської з ЄС і нашими сусідами, але також спрямуємо спільні виклики навколишньому середовищу, такі, як поновлювана енергія й очищення Середземного й Чорного морів", - відзначила Ферреро-Вальднер.

"Конкретні проекти, фінансовані цими можливостями, принесуть відчутні вигоди громадянам як країн-сусідів, так і ЄС і наблизять наших партнерів ближче до ЄС. Це справді європейські ініціативи. Я вітаю перших вкладників з Німеччини, Італії й Швеції й заохочую інших членів ЄС використовувати їхні інструменти підтримки ключових інвестицій для наших безпосередніх сусідів", - сказала вона.

Географічно СІМ буде поширюватися на такі країни, як Вірменія, Азербайджан, Єгипет, Грузія, Йордан, Ліван, Молдавія, Марокко, Палестина, Туніс і Україна.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:26
Рада підтримала законопроєкт, який пропонує не розділяти хлопців і дівчат на предметі "Захист України"
17:11
Латвія поступово відмовиться від російської у школах як другої іноземної
17:08
Україна та НАТО обговорили деталі створення спільного центру в Бидгощі
17:02
Брак грошей, людей і розуміння, що "відбудова – це не розкіш": головні інсайди заходу "Відбудова України"
17:01
Посол Німеччини під час поїздки у Миколаїв відвідав навчання українських саперів
16:59
Раду з підтримки кінематографії при Держкіно остаточно визнали нелегітимною
16:57
За добу українці інвестували в облігації у "Дії" понад 30 млн грн – Федоров
16:29
фото"Porsche на тестя": у заступника начальника поліції знайшли 14 млн незаконних активів
16:28
Фонд держмайна продав майновий комплекс ДП "Інжексбуд" за 27,5 мільйона
16:28
ВІДЕОШІ та кадри українських бомбардувань. Польський режисер випустить фільм про Путіна
Усі новини...