Гельсінська спілка звинувачує владу у "фарисействі"

Понеділок, 2 червня 2008, 10:41

Українське відділення Гельсінської спілки з прав людини вказало на серйозні дефіцити стосовно захисту інтересів дітей в Україні.

Його голова Євген Захаров в інтерв’ю "Німецькій хвилі" назвав "фарисейством" обіцянки влади належним чином дбати про дітей.

На думку Захарова, права дітей в Україні не захищені належним чином, досі так і не запрацювала ювенальна юстиція, яка б мала стати на захист наймолодших.

Держава не забезпечує певною мірою прав дітей з фізичними вадами, дітей, які опинилися без батьківського піклування, сиріт. Щасливе дитинство цих маленьких українців обмежується подарунками спонсорів та промовистими "спічами" високопосадовців про те, скільки коштів виділено на ту чи іншу дитячу програму, каже Захаров.

"Відома програма "Діти України", яку прийняли вже доволі давно, так і не реалізована через відсутність фінансування. Не існує дитячого правосуддя, яке було передбачено цією програмою. У цій галузі є ще багато чого робити", - зауважив правозахисник.

На думку Захарова, однією з найважливіших проблем є поганий державний контроль за дитячою працею. Як наслідок дітей часто за копійки експлуатують на важких роботах, а захистити їх в Україні нікому.

"У нас немає омбудсмена дитячого. У нас цю роль виконують двоє вісімнадцятирічних підлітків. Я вважаю це несерйозним. В інших країнах дитячий омбудсмен – це цілий офіс, людина з апаратом, який відслідковує порушення прав дитини, всі тенденції, моніторить дитячі проблеми, дає рекомендації. У нас цього немає", - констатує голова української Гельсінської спілки з прав людини.

Як відомо, 1 червня в світі відзначали Міжнародний день захисту дітей.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування