Ющенко одним "розчерком пера" зробив ДУСю багатою

Вівторок, 3 червня 2008, 15:29

Секретне розпорядження, яке спричинило один із наймасштабніших переділів державної власності, підписав колишній прем'єр-міністр України Віктор Ющенко, пише "Дело".

Газеті вдалося отримати копію документа, завдяки якому Державне управління справами (у простолюдді - ДУСя) стало найбагатшою державною структурою.

Розпорядження Кабінету міністрів №165 було видано під грифом "не для друку" 6 квітня 2000 року. Воно мовило: "Відповідно до указу президента від 23 лютого 2000 року "Про державне управління справами", передати в керування Державному управдінню справами об'єкти державної власності відповідно до доповнення". Нижче – підпис прем'єра Ющенка.

До документа додавався перелік об'єктів, які згодом стали матеріальною базою ДУСі. У їх число увійшло близько 40 великих об'єктів (заповідники, резиденції, бази відпочинку, підприємства), а також дитячі сади, недобудовані будинки, земельні ділянки в столиці.

"Донорами" великомасштабного проекту стали Адміністрація президента, МНС, Мінкультури, РНБО, Кабмін, Держлісгосп, держкомітети молодіжної політики, спорту і туризму, інформполітики. Кожне відомство передавало ДУС від одного до десяти об'єктів. Низка з них у всіх на слуху. Наприклад, Міжнародний дитячий центр "Артек", Азово-Сиваський національний парк, Національний палац "Україна", Кримський природний заповідник та інші.

Частина переданої власності не настільки відома, але має високу вартість. Приміром, ДУСі в 2000 році перейшло близько 70 га землі в столиці: на Осокорках (4 га), на вулицях Старонаводницькій (28 га) і Щорса (28 га). Вартість ділянки тільки на Старонаводницькій вулиці за ринковими цінами перевищує 400 млн дол.

Крім того, у керування ДУСі було передано понад 20 звичайних житлових будинків у центральних районах столиці. Це будинки 60-х, 70-х і 80-х років побудови. В основному вони будувалися для співробітників держапарату УРСР. Одну з причин передачі цих об'єктів продемонстрував будинок по вулиці Інститутській, 18. Це семиповерховий жилий будинок 70-х років забудови, з вікон якого видно секретаріат президента.

Зараз упритул до старого зводиться новий 20-поверховий будинок з тією ж адресою. Будинок уже майже побудований, у ньому йдуть оздоблювальні роботи. Замовником будівництва виступає ТОВ "Міжнародна компанія "Антарес", яке планує здати об'єкт у грудні 2008 року. Раніше цією компанією керував Григорій Смітюх, який був заступником керівника Держуправління справами Ігоря Бакая (нині – депутат від Партії регіонів).

У тих же руках опинився ще один об'єкт, який раніше знаходився в управлінні ДУСі, - історичний маєток XIX сторіччя по вулиці Липській, 10. У 2000 році він передавався як резиденція, що знаходиться в стадії будівництва. Зараз в особняку знаходиться офіс компанії "Антарес" і центральний апарат Партії регіонів.

Імовірно, аналогічна доля у ще однієї резиденції, яка у 2000 році знаходилася в стадії будівництва і була передана ДУСі. Будівля по вулиці Пилипа Орлика, 1 зараз уже добудований і використовується. Правда, невідомо ким: на ньому немає ні вивіски, ні державної символіки. На машинах, що виїжджають з високих масивних воріт, приватні номери.

Наприкінці березня цього року "Дело" звернулося в Держуправління справами з проханням надати весь список об'єктів, які знаходяться в управлінні ДУСі на сьогоднішній день. Відповіді досі не надійшло. Єдиний раз цей перелік був оприлюднений Держу правлінням справами в 2005 році. Що змінилося відтоді у господарстві керівника ДУСі Ігоря Тарасюка, невідомо, зазначає газета.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування