Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

США обіцяють підтримку. Ющенку і Тимошенко треба діяти "разом"

Середа, 4 червня 2008, 08:41

Посол США в Україні Вільям Тейлор заявляє, що незалежно від того, хто стане американським президентом, Сполучені Штати підтримають приєднання України до Плану дій щодо членства у НАТО на саміті Альянсу в грудні цього року.

Про це посол сказав у своєму виступі на Міжнародному форумі "Українське євроатлантичне майбутнє", повідомляє УНІАН.

"Переконаний, що незалежно від того, хто виграє президентські вибори у листопаді, підтримка України буде дуже сильною під час розгляду питання про приєднання України до ПДЧ", - сказав Тейлор і нагадав, що всі три кандидати на посаду президента США висловили підтримку наданню Україні ПДЧ під час Бухарестського саміту 2-4 квітня.

Посол також зазначив, що запропонував би Україні виробити "професійну, зрілу позицію" стосовно трьох аспектів: діяльності в НАТО, роботи з сусідніми країнами та вирішення внутрішніх проблем.

Стосовно співпраці України з НАТО, Тейлор зазначив, що ближчим часом планується провести зустріч представників різних комітетів НАТО, зокрема, військового та економічного, з представниками України.

Крім цього, за словами посла, планується провести зустріч міністрів оборони країн НАТО з українським міністром оборони і обговорити виконання Цільового плану та участі України в миротворчих операціях.

За словами Тейлора, співпраця України і Північноатлантичного альянсу до грудня – наступного саміту НАТО, проходитиме дуже інтенсивно.

Він також наголосив, що Україна має проводити дискусію із сусідніми країнами і з’ясовувати, чому вони виступають проти членства України в НАТО. За словами посла, Україні необхідно отримати чітку відповідь. "Сусіди, звичайно, важливі, але ухвалює рішення Україна", - додав він.

Тейлор також вважає, що українська влада має обговорювати з народом, членом яких інституцій міжнародної безпеки має бути Україна.

Він також зазначив, що необхідно вирішити проблеми всередині країни, зокрема, з інфляцією, яка "дестабілізує країну, викликає політичні й величезні економічні проблеми".

На думку Тейлора, інфляцію можна подолати завдяки проведенню фіскальної і монетарної політики. При цьому посол зазначив, що уряд, президент та Національний банк мають спільно проводити таку політику, а вони проводять її окремо.

Крім того, посол переконаний, що головним пріоритетом для України має бути диверсифікація джерел постачання енергоресурсів.

"Позиції України в переговорах з цього питання будуть сильнішими, якщо президент і прем’єр-міністр працюватимуть разом", - сказав він.

Тейлор вважає, що є можливість зробити Україну менш залежною від російських газу і нафти. "Треба видобувати нафту і газ, розробляючи власні родовища, зокрема, у Чорному морі", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...