У НУНС Держдуму назвали шантажистами, а Литвин хоче дружити

Середа, 4 червня 2008, 13:12

Член фракції НУНС Юрій Костенко називає шантажем і політичним тиском заяву Держдуми РФ про можливість виходу з Договору про дружбу, співробітництво і партнерство з Україною у випадку вступу країни в НАТО.

"Це політика тиску на Україну, і вона вже переходить будь-які межі", - сказав Костенко, коментуючи відповідну заяву Держдуми РФ.

"Це вже прямій шантаж України щодо її можливостей реалізовувати свої національні інтереси", - заявив Костенко.

За словами депутата, Росія і російське керівництво поводяться так, наче Україна - "або філія Росії, або окраїна російської імперії".

За словами Костенка, те, що робить Держдума й інші високі посадові особи, зокрема, заяви щодо Севастополя і ЧФ РФ, перегляду Договору про дружбу або його денонсацію - "це все елементи політичного шантажу, який у російській політиці використовуються не вперше".

За словами Костенка, такою же була реакція Росії щодо прибалтійських країн, Болгарії, Польщі, Чехії і всіх пострадянських республік, що інтегрувалися в НАТО і ЄС.

Він підкреслив, що у випадку позитивного рішення питання про вступ України в НАТО українські взаємини з Росією "піднімуться на принципово інший якісний рівень".

"Це вже будуть відносини між суверенними державами, а не між братськими республіками колишнього Радянського Союзу, де домінувала Москва", - переконаний Костенко.

На думку депутата, його слова підтверджуються тим, як сьогодні поводиться Москва з прибалтійськими республіками, а також тим, що Володимир Путін вітав Болгарію з її вступом у ЄС.

У свою чергу лідер блоку свого імені Володимир Литвин вважає, що заява Держдуми є "емоційною" і закликає до проведення консультацій на рівні парламентів.

"Я переконаний, що це емоційний підхід", - сказав Литвин. За його словами, на рівні депутатських груп і в рамках міжпарламентської комісії Держдуми і Верховної Ради необхідно провести консультації.

"Я переконаний, що в процесі дискусії, у процесі діалогу ми б вийшли на збалансовані рішення", - підкреслив Литвин.

На думку Литвина, зараз, особливо з урахуванням рішення Державної Думи РФ, "не потрібно демонструвати гарячність і з боку українських політиків".

"Я переконаний, що тут має бути спокійна, зважена позиція", - сказав Литвин, додавши, що "Україна ніколи не повинна виступати в ролі подразника щодо Росії".

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News