Ющенко запустив механізм, щоб Тимошенко не зводила "системні бар’єри" Vanco

Четвер, 5 червня 2008, 08:24

Президент Віктор Ющенко увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 30 травня цього року щодо питання компанії Vanсo International Ltd.

Це визначено його указом від 4 червня, оприлюдненим на сайті президента.

Ним вводиться в дію рішення РНБО "Про висновки Міжвідомчої робочої групи з вивчення питань відповідності законодавству при укладанні і виконанні Угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться в межах Прикерченської ділянки надр континентального шельфу Чорного моря, між державою Україна і компанією "Венко Інтернешнл лтд".

Контроль за виконанням цього указу покладено на секретаря РНБО Раїсу Богатирьову.

Як сказано в зазначеному рішенні РНБО, робоча група констатувала зволікання Кабінетом міністрів зі здійсненням заходів, спрямованих на належне виконання угоди про розподіл вуглеводнів (УРВ), які видобуватимуться у межах Прикерченської ділянки надр континентального шельфу Чорного моря, між Україна та Венко Інтернешнл лтд.

Зокрема, не вжито невідкладних заходів щодо скасування рішення Мінприроди про анулювання спецдозволу на користування надрами від 5 грудня 2007 року компанії "Венко Прикерченська Лтд", не затверджено персональний склад представників української сторони в Координаційному комітеті з питань діяльності сторін під час виконання угоди, не розглянуто внесені інвестором відповідно до угоди програми робіт на 2007 та 2008 роки, не забезпечено виконання інших зобов'язань Кабміну за угодою.

Водночас, комісія зазначила, що членами Кабміну висловлюються застереження щодо спроможності забезпечення "Венко Прикерченська Лтд" реалізації відповідного проекту через непідтвердження нею наявності достатніх фінансових і технічних ресурсів, а також досвіду виконання робіт, передбачених угодою.

Робоча група вважає, що внаслідок одностороннього виходу Кабміну з УРВ 21 травня 2008 року "склалася вкрай небезпечна ситуація, що ускладнює освоєння вуглеводневого потенціалу української частини континентального шельфу, створює загрозу енергетичній безпеці України, суттєво погіршує інвестиційний клімат і може призвести до значних фінансових збитків для України, негативно позначається на іміджі держави як надійного і передбачуваного партнера".

Ураховуючи це, РНБО вирішила визнати дії Кабміну "зі створення системних бар'єрів при залученні недержавних інвестицій в освоєння вуглеводневого потенціалу української частини континентального шельфу, зокрема, пов'язаних із невиконанням Кабінетом міністрів зобов'язань за угодою про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах Прикерченської ділянки надр континентального шельфу Чорного моря, між державою Україна та компанією "Венко Інтернешнл лтд" та припиненням участі держави в цій угоді, такими, що не відповідають національним інтересам України та створюють загрозу національній безпеці України в економічній сфері".

Також вирішено запропонувати президенту розглянути питання щодо зупинення дії розпорядження Кабміну від 21 травня 2008 року. Генпрокуратурі – вжити "невідкладних вичерпних заходів" по питання щодо Vanco.
Також вирішено утворити міжвідомчу комісію з підготовки пропозицій щодо врегулювання спірних питань, які виникли у зв'язку з УРВ під головуванням Богатирьової.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування