Станік і Регіони пішли на "мирову угоду" з Ющенком?

Четвер, 5 червня 2008, 10:55

Три судді Конституційного Суду, призначених президентом Віктором Ющенком, прийняли присягу у Верховній раді 3 червня і вступили на посади.

Як пише "Комерсант-Україна", це відбулося значною мірою завдяки досягненню мирової угоди між президентом і звільненою ним суддею КС Сюзанною Станік, а також депутатами Партії регіонів, які мають намір відмовитися від оскарження конституційності відповідного указу президента.

Інтрига навколо нових суддів КС, яких Ющенко призначив замість звільнених ним "за порушення присяги" Сюзанни Станік, Валерія Пшеничного і Володимира Іващенка виникла ще на початку цього тижня. У понеділок на сайті президента з'явився указ про призначення судді КС Сергія Вдовиченка. Таким чином, на заміщення 3-х вакантних посад у КС стали претендувати одночасно 4-и особи, пише газета.

Як відомо, три укази про призначення суддів КС Олександра Йосипчука, Юрія Нікітіна і Юрія Бауліна президент підписав ще 5 лютого. Між тим у вівторок, 3 червня, до присяги були приведені Нікітін, Баулін і Вдовиченко. Доля Йосипчука досі залишається невизначеною: на сайті президента немає указу про скасування його призначення.

Нічого певного не сказала виданню і постійний представник президента в КС Марина Ставнійчук. "Почекайте, усе роз'ясниться", - пообіцяла лише вона.

Дізнатися про подальші плани голови Госпсуду Закарпатської області Йосипчука не вдалося. В Ужгороді кажуть, що на початку цього тижня він відбув у відрядження в Київ, але до середи на роботу не повертався.

На умовах анонімності нардепи фракції "НУ-НС" розповідають, що кандидатуру судді Апеляційного суду Києва Вдовиченка президенту запропонували представники Партії регіонів. Натомість, за словами депутатів, опоненти Ющенка, серед іншого, обіцяли відкликати з КС своє подання з вимогою визнати неконституційним указ про звільнення Станік із КС і не заважати приведенню до присяги суддів КС.

На підтвердження своїх слів депутати зазначали, що Вдовиченко понад 15 років пропрацював у Донецькій області: спочатку слідчим слідчого управління УМВС Донецька, а згодом головою Центрально-міського суду Макіївки.

"Усе набагато простіше, - заявив депутат від Компартії Леонід Грач. - Якби президент спробував привести до присяги суддю з вотчини голови секретаріату президента Віктора Балоги – Закарпаття, – ми б обов'язково заблокували трибуну".

Підтверджувати версію про домовленості президента і керівництва Партії регіонів самі "регіонали" категорично відмовляються. "Нічого такого я не знаю", - сказав голова парламентського комітету з питань правосуддя Сергій Ківалов. Разом із тим він не став заперечувати, що подання про неконституційність указу президента щодо звільнення Станік може бути відкликано. "Ми ще подумаємо, але думаю, що відкличемо, оскільки це питання втратило актуальність", - зазначив депутат.

Водночас, Ківалов повідомив "Комерсанту", що секретаріат президента вирішив піти на мирову угоду зі Станік. "Мені відомо, що Сюзанна Романівна подала президентові заяву про звільнення за власним бажанням", - сказав він.

Видання припускає, що тепер Станік, імовірно, може не боятися кримінального переслідування за обвинуваченням у корупції, про можливість якого говорилося раніше.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...