Яценюк просить ВР проявити максимум інтелекту у відповіді Держдумі

Четвер, 5 червня 2008, 11:49

Спікер Верховної ради Арсеній Яценюк закликає депутатів підготувати заяву та звернення до керівництва України щодо українсько-російських відносин, але утриматись від жорстких рішень.

Про це Яценюк заявив в четвер з трибуни парламенту, коментуючи звернення Держдуми до керівництва Росії розірвати договір з Україною в разі її кроків убік НАТО.

"Український парламент вже який місяць демонструє неймовірну толерантність і зважену позицію. Наша мудрість зіграє тільки на значний позитив в українсько-російських стосунках", - заявив він.

Яценюк додав, що за останні 7 місяців парламент не прийняв жодної жорсткої заяви з цього приводу. "Це пов’язано з тим, що ми вважаємо, що такі стосунки повинні базуватися виключно на умовах договору, прагматичні і максимально деполітизовані з виключенням резонансних речей, в які нас намагаються втягнути", - сказав він.

"З огляду на це було б доцільно і сьогодні не приймати жодних заяв, тому що цим ми проявимо дипломатичність і зваженість. Але ми не можемо залишатися осторонь тих процесів, які відбуваються двосторонніх стосунках", - сказав він і додав, що регламент передбачає необхідність підготування відповідної заяви.

"Таке рішення має бути зважене", - сказав він і запропонував комітету закордонних справ провести спільне засідання з представниками Державної думи Росії.

Також Яценюк попросив співголів міжпарламентської групи Наталю Королівську та Сергія Ківалова звернутися до колег Російської Федерації і в наступний пленарний тиждень провести спільне засідання двох груп.

Також він попросив профільний комітет після проведення відповідних засідань та розгляду питання на профільному комітеті внести проект заяви ВР із зверненням до президента та прем’єра "на предмет виконання двосторонньої угоди та подальші перспективи розвитку українсько-російських відносин".

"Основна наша мета – налагодження наших стосунків, а не інспірування протистоянні між нашими державами... І ми як український парламент проявимо максимум інтелекту в цьому підході", - наголосив Яценюк.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...