Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Нафтогаз" виявився винен "Газпрому" понад $700 млн

П'ятниця, 6 червня 2008, 09:57

Переговори України і Росії про укладання довгострокової угоди на постачання газу і його транзит у четвер не увінчалися успіхом, пише "Комерсант-Україна".

У відповідь на пропозицію голови НАК "Нафтогаз України" Олега Дубини перейти на прямі договори між компаніями з фіксованою ціною на газ у 2009-2014 роках глава правління "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що це неможливо до врегулювання боргів "Нафтогазу" перед структурами монополії.

Зараз НАК винна понад $700 млн "РосУкрЕнерго", крім того, 12-15 млрд куб. м газу в підземних сховищах газу (ПСГ) України досі не оформлені, пише газета.

Як відомо, наприкінці травня, "Газпром" поширив повідомлення про те, що на 28 травня НАК "Нафтогаз України" не має поточної простроченої заборгованості за газ. Ця заява була зроблена за підсумками зустрічі Міллера і Дубини. Тоді було оголошено, що сторони приступили до обговорення "умов довгострокової співпраці".

На переговорах Міллера і Дубини у четвер, 5 червня, обговорення цього питання мало продовжитися. Зокрема, голова НАК планував порушити питання про підписання довгострокової угоди про постачання газу.

Офіційно про підсумки переговорів ні "Газпром", ні "Нафтогаз" по суті не повідомили. Однак джерела "Комерсанта" у "Газпромі" розповіли, що Міллер відмовився обговорювати з колегою фіксовану ціну на газ для України до погашення поточних боргів "Нафтогазу".

Інше джерело газети, близьке до переговорів, розповіло, що "Нафтогаз" станом на 30 травня заборгувала "РосУкрЕнерго" (РУЕ, 50% належить "Газпрому", 45% – Дмитру Фірташу, 5% – Івану Фурсіну), що є постачальником газу, $780 млн (платежі за газ у квітні і травні). У РУЕ офіційно підтвердили, що поточна дебіторська заборгованість "Нафтогазу" на 5 червня перевищувала $700 млн.

У прес-службі "Нафтогазу" відмовилися докладно прокоментувати переговори, однак зазначили, що раунд 5 червня – не останній і найближчим часом вони будуть продовжені.

Крім того, досі залишається неврегульованим питання про газ, що знаходиться в українських ПСГ. Договір між "Газпромом" і "Нафтогазом" від 12 березня передбачає оплату цим газом постачань Україні 1,4 млрд куб. м російського газу за ціною $321 за тис. куб. м на початку року. Однак для проведення розрахунків з "Газпромом" необхідно чітко визначити і документально зафіксувати, кому належить газ, що знаходиться у ПСГ.

За даними джерела "Комерсанта" у ЗАТ "УкрГаз-Енерго" (дочірня структура РУЕ), у ПСГ зберігаються 15,5 млрд куб.м газу "невизначеного власника", з яких 3 млрд куб. м належать "УкрГаз-Енерго" і понад 8 млрд – РУЕ.

"Якщо оформити цей газ належним чином, то збільшиться фінансовий стан "Нафтогазц", - розповіло джерело в департаменті нафтової, газової і нафтопереробної промисловості Мінпаливенерго, додавши: "Компанія в останні місяці не платить за транспортування палива облгазам, а з $700 млн кредиторських зобов'язань погасила тільки $100 млн. Вирівняти платіжний баланс "Нафтогазу" не виходить, тому зараз українська монополія веде переговори про отримання кредиту з декількома великими банками в Києві".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування