Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Політолог каже, що Ющенко "у будь-яку хвилину" може розпустити Раду

П'ятниця, 6 червня 2008, 12:31

Якщо за місяць у Верховній Раді не буде відновлена або утворена нова коаліція, президент Віктор Ющенко може ухвалити рішення про розпуск парламенту і проведення позачергових парламентських виборів.

Такий прогноз зробив директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна", коментуючи вихід з коаліції двох депутатів.

"Зараз, згідно з регламентом, коаліція повинна або відновити відповідну кількість членів, тобто не менше 226 народних депутатів, або вона припинить своє існування", - сказав Фесенко.

"Якщо за місяць нова коаліція не утворюється, тоді президент може ухвалити рішення про розпуск Верховної Ради і позачергових парламентських виборів", - додав він.

На думку Фесенка, певний час коаліція може існувати й у безкоаліційному форматі.

"Якщо припиняється офіційне існування коаліції - десь 20 червня - тоді далі уже відраховується місяць. А після 20 липня починаються консультації, розпускати або не розпускати Верховну Раду", - уточнив він.

Однак, додав політолог, президент не зобов'язаний розпускати парламент, "але вже може зробити це в будь-яку хвилину, оскільки будуть юридичні підстави для такого кроку".

Фесенко висловив думку, що створення нової більшості у Верховній Раді малоймовірне.

При цьому він не виключив повністю такий варіант, "але навряд чи вдасться переконати абсолютну більшість народних депутатів від блоку "Наша Україна - Народна самооборона" піти на офіційну коаліцію з Партією регіонів, з комуністами".

Фесенко також припустив, що "потрібно, щоб фракція НУ-НС офіційно розкололася".

На цій підставі можуть бути створені нові фракції, що стануть суб'єктом нової коаліції.

Коментуючи заяви двох депутатів про вихід з коаліції, політолог підкреслив:

"Просто діями двох депутатів фактично коаліція була знищена. Про можливість такого варіанту говорили раніше. Він просто зараз стався".

Метою такого рішення він назвав припинення існування коаліції.

Як відомо, у п'ятницю депутат фракції БЮТ Ігор Рибаков і депутат фракції НУ-НС Юрій Бут заявили про свій вихід з коаліції.

До коаліції в парламенті України входять 227 депутатів (кваліфікована більшість, необхідна для ухвалення рішень складає 226 голосів).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування