Наливайченко зізнався, що СБУ працює на вступ до НАТО

П'ятниця, 6 червня 2008, 16:13

Приєднання України до Плану дій щодо членства в НАТО, а пізніше і повноправне членство в Альянсі відповідає довготривалим інтересам України у галузі безпеки.

Про це заявив виконувач обов'язків голови СБУ Валентин Наливайченко в інтерв'ю газеті "Правда України", повідомляє прес-служба СБУ.

"Довготривалим інтересам України у галузі безпеки відповідає на першому етапі приєднання до ПДЧ в північноатлантичному Альянсі, а в подальшому - повноправне членство в НАТО", - сказав Наливайченко.

"Цим інтересам підпорядкована і робота СБУ, як національної спецслужби", - додав керівник СБУ.

За його словами, у затвердженій президентом концепції реформування СБУ враховується багаторічний досвід європейських країн, у тому числі тих, які нещодавно приєднались до НАТО.

Відповідаючи на питання щодо доцільності перегляду позаблокового статусу України, Наливайченко зазначив: "Важливо зрозуміти, що світ не стоїть на місці, особливо в області безпеки".

"Він змінюється так динамічно, що загрози, які ще вчора були потенційними, сьогодні стають реальними і досить відчутними. Звідки і виникає необхідність у партнерстві з євроатлантичними структурами, розвитку взаємодії", - зазначив керівник СБУ.

"Усвідомлюючи реальну можливість отримання адекватної нашим стратегічним потребам допомоги від партнерів, ми зможемо вигідно реформувати за європейськими стандартами наші системи оборони, безпеки, правозахисту", - додав він.

За словами Наливайченка, потрібен деякий час, аби розвіяти міфи, які культивують деякі пострадянські країни, яким із власних інтересів вигідно мати недостатньо захищеного і порівняно слабкого сусіда.

Він зауважив, що "це вже давно не секрет і тому, пріоритетне завдання державних органів України, у тому числі СБУ, як раз і полягає в тому, щоб забезпечити протягом найближчого часу як можна більш повне інформування про НАТО, його цілі і завдання у всіх галузях співробітництва і безпеки".

На питання, чи не стане розширення взаємодії з НАТО прямою загрозою для України з боку міжнародного тероризму, Наливайченко відповів, що окремі терористичні прояви в Україні є і сьогодні, проте, вони мають не системний характер і не пов'язані зі світовим тероризмом.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування