Нацбанк зрозумів, що потрібні більш рішучі дії

Понеділок, 9 червня 2008, 11:05

Національний банк вважає за доцільне подальше посилення монетарної політики для стримування інфляції.

Про це сказано в інфляційному звіті НБУ за травень, повідомляють "Українські новини".

"Прискорення зростання вузької базової інфляції (ціни на непродовольчі товари крім палива) свідчить про посилення дії фундаментальних інфляційних факторів, що вимагає більш рішучих дій щодо посилення монетарної й фіскальної політики", - сказано у звіті.

НБУ вважає, що істотне зростання базової інфляції значною мірою обумовлене посиленням інфляційних очікувань, високими темпами зростання поточних витрат бюджету, недостатніми обсягами пропозиції на продовольчих ринках.

Зокрема, як зазначає НБУ, інфляційні очікування населення й бізнесу стабільно погіршуються.

За результатами проведеного НБУ опитування керівників 1,2 тис. підприємств, очікувана середня інфляція на найближчі 12 місяців становить 15,6% проти 13,6% в 4 кварталі 2007 року.

Бюджетні видатки в 1 кварталі 2008 різко збільшилися: на 48,9% порівняно з 1 кварталом 2007 року за зведеним бюджетом й на 54,6% - за державним бюджетом.

При цьому рівень фінансування інвестиційних видатків залишається низьким, що стримує проведення структурних реформ і становить певні ризики для стабільного економічного зростання.

Як повідомлялось, 5 червня глава ради НБУ Петро Порошенко заявив, що у разі уповільнення темпів зростання ВВП до менш ніж 5% Нацбанк може зм'якшити монетарну політику.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News