У Росії стверджують, що її флот у Криму не несе загрози Україні

Понеділок, 9 червня 2008, 16:45

Чорноморський флот Росії строго дотримується всіх положень базових угод, на основі яких здійснюється його функціонування і перебування на українській території.

Про це заявив помічник головкому ВМФ РФ капітан I рангу Ігор Дигало, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Діяльність Чорноморського флоту не представляє загрози для національної безпеки України", - сказав Дигало.

Так він прокоментував повідомлення прес-служби президента України, згідно з яким на зустрічі президентів Росії й України "глава української держави звернув увагу російської сторони на низку порушень положень договору про перебування ЧФ РФ на території України".

Прикладом був "інцидент із російською ракетою" навесні цього року, а також випадки нецільового використання орендованих РФ нерухомості і землі".

Говорячи про "інцидент із російською ракетою", Дигало нагадав, що 15 квітня 2008 року в районі полігона П-34 ЧФ РФ проходили іспити дослідницького зразка (макета).

"У макеті не було боєзаряду. Метою досліджень було уточнення гідродинамічних характеристик виробу. До того ж іспити проводилися на полігоні, основна частина якого перебуває за межами територіальних вод України", - зазначив Дигало.

"Для проведення такого роду робіт ніяких узгоджень з українською стороною від початку не було потрібно", - додав він.

Дигало нагадав, що через несприятливі погодні умови макет виробу був загублений, а 26 квітня виявлений представниками Прикордонної служби України і, після ідентифікації, переданий представникам ЧФ РФ.

"Те, що макет не є бойовою зброєю, не представляє загрози для людей і навколишнього середовища, підтверджено в "акті огляду виробу, виявленого 26 квітня 2008 року в районі мису Баштовий", що був складений представниками ВМС і Прикордонслужби України", - зазначив Дигало.

За його словами, про результати розгляду українська сторона була вчасно і докладно проінформована російською стороною по відповідних каналах і те, "що це питання піднімається знову, викликає здивування".

"Українська сторона і раніше робила заяви про нібито нецільове використання нерухомості земельних ділянок Чорноморським флотом у місцях його дислокації. При цьому називалися різні і суперечливі дані. Ми незмінно закликали українську сторону дочекатися результатів роботи експертів", - сказав Дигало.

Він нагадав, що 5 квітня відбулася російсько-українська зустріч експертів з питань інвентаризації земельних ділянок і держмайна України, що знаходяться в користуванні флоту: "Зустріч показала, що претензії, що раніше висловлювалися до ЧФ, є необґрунтованими".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News