Радник Тимошенко: "В Україні ніколи не буде західної ціни на газ"

Вівторок, 1 липня 2008, 12:57

Україна ніколи не платитиме Росії за газ за європейськими цінами, переконаний радник прем’єр-міністра Юлії Тимошенко з енергетичних питань Олександр Гудима.

"Україна є найближчим сусідом Росії, і в Україні ніколи не буде західної ціни на газ", - сказав він Радіо "Свобода", коментуючи, зокрема, суботні переговори Тимошенко з прем’єром Росії Володимиром Путіним щодо газу.

"В Україні буде завжди українська ціна, бо Україна розділяє тисячею кілометрів Євросоюз від Росії. Тобто межі Словаччини і Польщі чи Румунії – там ціна інша, а вже на кордоні, скажімо, Чехії і Німеччини – там іще зовсім інша ціна", - зазначив Гудима.

"Це є така гра слів – "ринкова", "середньоєвропейська". Можна говорити, що саме про це йдеться – про таку ціну на газ для України", - додав він.

При цьому Гудима зазначив, що "конкретніше ця ціна цього разу (28 червня) прем’єрами Путіним і Тимошенко не обговорювалася".

"Говорилося про принципи формування тієї ціни на декілька років. Колись Путін та Медвєдєв називали 5 років, сьогодні Тимошенко говорить про 3-4 роки, але ніхто не говорить, що ця ціна сформується за один рік чи за півроку. І Путін у своєму інтерв’ю це підтвердив", - сказав радник Тимошенко.

"Так що я не думаю, що робочі групи вже на сьогодні знали б ціну на газ. Вони закладають у стратегічну угоду також параметри збільшення вартості транзиту російського газу газотранспортною системою України. І направду я думаю, що сьогодні такої ціни ще ніхто не знає" , - зазначив Гудима.

"Головне, щоб була динаміка щорічного збільшення ціни на російський газ і була мета (чи кінцева стадія, скажімо, 2011 чи 2012 рік), коли ціна на газ для України буде формуватися за принципом формування ціни для європейського споживача", - сказав він.

При цьому він заперечує, що Україна не хоче платити "західні" ціни. "Україна хоче, і ніхто з державних чиновників – ні президент, ні прем’єр-міністр – не робить заяв, що ми не хочемо", - зазначив Гудима, і додав:

"Питання в тому, що були заяви Путіна і (президента Росії Дмитра) Медведєва, що для України як для стратегічного партнера буде адаптаційний період, тому що одна справа адаптувати українську економіку впродовж планомірного підвищення ціни на газ за 4-5 років, а зовсім інша справа – шоковий удар по українській економіці, скажімо, за 1 рік".

Коментуючи слова Тимошенко, що підвищення ціни на газ протягом року неможливе для економіки України, Гудима зазначив, що у нас населення забезпечується власним газом; комунальна сфера "також має дотації від газу українського", а промислові споживачі "споживають виключно неукраїнський газ – для них, звичайно, збільшення ціни на газ вдвічі, про що говорив (голова правління "Газпрому") Олексій Міллер – але потім Путін цього не підтвердив – буде насправді шоковим ударом".

"Так що тут ми маємо потужний важіль: ми маємо газотранспортну систему, через яку транспортуємо російський газ до Європи, і росіяни це добре відчувають", - наголосив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування