У Януковича хочуть перекрити шлях до НАТО

Вівторок, 1 липня 2008, 13:04

Партія регіонів пропонує затвердити позаблоковий статус України і зробити російську мову другою державною.

Про це йдеться в проекті Конституції від Партії регіонів, повідомили депутати Олександр Лавринович і Олена Лукаш, представляючи проект у вівторок.

За словами Лукаш, у проекті передбачено неможливість приєднання до будь-яких військово-політичних союзів.

У свою чергу "приєднання до економічних союзів стає можливим, коли відповідне рішення Верховної ради затверджується на всеукраїнському референдумі".

Для цього у змінах до преамбули Конституції пропонується додати до акту про проголошення незалежності України Декларацію про державний суверенітет від 1996 року, "що дозволить в майбутньому затвердити позаблоковий статус".

За її словами, у проекті змін до Конституції також передбачена неможливість розташування на території України будь-яких військових баз інших держав.

На питання, чи буде заборонено на цій підставі розміщення військової бази російського Чорноморського флоту, вона сказала, що базування ЧФ регулюється не декларацією про суверенітет, а міжнародними договорами, тому на розташуванні флоту це положення не позначиться.

Говорячи про статус російської мови, Лукаш зазначила:

"Не зважаючи на існуючу конституційну норму щодо заборони дискримінації громадян за мовною ознакою, ми вважаємо за необхідне надати російській мові статусу другої державної в Україні".

Крім цього у проекті змін до Конституції від ПР, пропонуються певні зміни у судовій системі, зокрема щодо обрання народом суддів і присяжних.

"Найвищим органом судової влади буде Верховний Суд, судова юрисдикція здійснюватиметься також апеляційними судами та судами загальної юрисдикції. Створення надзвичайних та особливих судів заборонено. Також всі судові акти мають бути оприлюднені у вільному доступі, і з цією метою повинен бути створений державний резерв судових актів", - сказала Лукаш.

За її словами, призначення на адміністративні посади здійснюватиметься на основі голосування в органах судового самоврядування.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News