Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Експерти назвали загрозу для світової економіки

Вівторок, 1 липня 2008, 15:01

Банк міжнародних розрахунків (Bank for International Settlements, BIS) вважає інфляцію очевидною погрозою для світової економіки.

На думку експертів, це може привести до підвищення процентних ставок, зниженню споживчих витрат і, унаслідок цього, тривалому уповільненню її росту.

У щорічному звіті організації, що поєднує представників ЦБ різних країн, відзначається, що зараз "інфляційні ризики вищі, ніж вони були протягом багатьох років".

"З огляду на явну й існуючу загрозу інфляції, низький за історичними мірками рівень процентних ставок у більшості країн, глобальний ухил убік жорсткості монетарної політики представлявся б нам адекватним", - говориться в доповіді.

При цьому його автори попереджають, що поєднання зростаючої інфляції, що б'є по впевненості споживачів, і кредитної кризи, що знизила приступність кредитів для компаній, може призвести до більш тривалого і глибокого уповільнення світового економічного росту, ніж це очікувалося.

Ефект доміно у світовій економіці підвищує ризики і для країн, що розвиваються, що особливо сильно страждають від інфляції, а також зіштовхнулися з тиском на користь ревальвації валют, попереджає BIS.

Можливий спад у США може торкнутися країн, що розвиваються, бо вони сильно залежать від зовнішнього попиту, а скорочення можливості взяти кредити негативно відіб'ється на країнах, що мають великий дефіцит платіжного балансу.

BIS вважає, що в цій ситуації з інфляцією центральні банки повинні будуть вдатися до підвищення процентних ставок, однак у ситуації, коли ЦБ повинні боротися і з загрозою інфляції, і з ризиком спаду, не існує єдиного варіанта дій, що підходив би усім.

На думку експертів організації, при гіршому варіанті розвитку подій, якщо відбудеться різке уповільнення світової економіки, надалі можливий сценарій її входження в період дефляції.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...