Балога Тимошенко: які ми оптимісти

Вівторок, 1 липня 2008, 15:34

Перспективи поставок газу в Україну залишаються вельми неясними, що не дає уряду жодних підстав для хизування, заявляє глава секретаріату президента Віктор Балога.

Керівник секретаріату нагадав, що урядова делегація на чолі з прем'єр-міністром Юлією Тимошенко під час останніх переговорів у Москві керувалася відповідними директивами президента Віктора Ющенка.

У документах підкреслено необхідність комплексного підходу у вирішенні проблеми газових поставок в Україну, повідомляє прес-служба президента.

Зокрема, наголошується, що ціна на імпортований газ має бути ув'язана з тарифом на транзит енергоносіїв українською територією та встановлюватися відкрито, за зрозумілою загальновизнаною методикою.

За оцінкою Балоги, немає достатніх підстав стверджувати про досягнення якогось помітного прогресу на переговорах із російською стороною з газового питання.

Єдиним пунктом президентських директив, про виконання якого можна говорити бодай приблизно, є окреслення контурів домовленості про поступовий перехід до світових цін на газ, який постачатиметься в Україну.

"Голова уряду Росії Володимир Путін чітко сказав, що поетапне, а не різке збільшення ціни на вуглеводні залежить від позиції середньоазійських країн, яка поки що не визначена", - зазначив Балога.

"Тому аж ніяк не можна вважати, що Україні вдасться уникнути різкого підвищення ціни імпортного газу", - додав він.

Балога зауважив, що "у своєму оптимізмі щодо цього прем'єр Тимошенко не вперше видала бажане за дійсне, трансформувавши досить дипломатичні висловлювання Путіна у констатацію власного успіху".

"Ми й надалі не маємо ясного розуміння, у кого, на яких умовах і в яких обсягах будемо купувати газ наступного року", - наголосив глава секретаріату.

Балога нагадав, що невиконання українським урядом доручень президента у газовій сфері вже призводило до негативних наслідків для вітчизняної економіки.

Саме через зволікання Кабінетом міністрів із повним та своєчасним розрахунком за спожитий газ і викликало заяви російських посадовців про необхідність підвищення ціни на газ для України.

На сьогодні не досягнуто ніякого відчутного прогресу на переговорах із російською стороною щодо майбутніх газових поставок, що створює ризик повторення ситуації, яку Україна пережила наприкінці минулого – початку цього року.

"Уряд під керівництвом Тимошенко вкотре політизує суто економічне питання, прагнучи зібрати з цього поля урожай політичних дивідендів. Слід припинити подібні експерименти, оскільки в заручниках опиняється національна економіка і кожна сім'я", – заявив Балога.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News