До 2025 року населення України скоротиться на 20%?

Середа, 2 липня 2008, 15:08

Демографічні прогнози Всесвітнього банку свідчать, що до 2025 року населення України скоротиться на одну п'яту частину.

Про це йдеться в аналітичному дослідженні Всесвітнього банку про розвиток країн Східної Європи і колишнього Радянського Союзу, презентація якого відбулася в середу у Брюсселі.

"Демографічні прогнози свідчать про те, що до 2025 року... населення України зменшиться на одну п'яту частину, а населення Росії - більш ніж на одній десяту", - говориться в доповіді, текст якої має "Інтерфакс-Україна".

При цьому в документі акцентована проблема старіння населення в країнах Східної Європи і колишнього СРСР.

Так, до 2025 року вік середньостатистичного словенця складе 47 років, і тоді населення цієї країни буде одним з найстарших у світі. Вік одного з кожних п'яти болгар перевищить 65 років.

"Старіння призведе до зміни частки працюючого населення (від 15 до 64 років). У підсумку, після 2015 року - менш ніж через 10 років - населення різко скоротиться в ЄС, Південно-Східній Європі і країнах СНД із середнім рівнем доходів. Аналогічні зміни очікуються в ЄС, де ці зміни будуть виявлятися сильніше, ніж у США, але слабкіше, ніж у Японії", - зазначається в доповіді Всесвітнього банку.

"Цей виклик, що перешкоджає економічному зростанню й обумовлений швидким старінням населення в багатьох країнах Центральної і Південно-Східної Європи з перехідною економікою, а також у Росії, Україні і Білорусії, є серйозною і системною проблемою", - прокоментував головний економіст Всесвітнього банку по регіону Європи і Центральної Азії, автор доповіді Прадіп Митра.

Митра стверджує, що для вирішення цієї проблеми слід із максимальною віддачею використовувати наявний основний капітал і трудові ресурси, що забезпечить зростання продуктивності.

Також, зазначає фахівець, трудові ресурси країни потрібно мобілізувати повністю, а не частково, а для цього потрібно підвищити і зрівняти пенсійний вік для чоловіків і жінок.

Крім того, варто знизити податок на трудові ресурси, оскільки він сприяє підвищенню витрат на винаймання персоналу. Також треба реформувати пенсійну систему і систему охорони здоров’я таким чином, щоб податковий тягар не витиснув бажані витрати на інфраструктуру і соціальний захист.

"І, нарешті, організована міжнародна міграція робочої сили, узгоджена між країнами, що відправляють і приймають, і заснована на дотриманні прав мігрантів, може стати доповненням до такого пакету стратегічних заходів", - додав Митра.

Як відомо, за даними Держкомстату України з 1 квітня до 1 травня 2008 року чисельність населення країни знизилася на 24,1 тис. осіб і склала 46,26 млн. осіб. Відповідно до останнього перепису населення, проведеного 5 грудня 2001 року, в Україні проживало 48,46 млн. осіб.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування